Nå settes styrkene i beredskap

I BEREDSKAP: Fungerende president i Ukraina, Oleksandr Turtsjynov (andre til venstre), sammen med statsminister Arsenij Jatsenjuk (andre fra høyre) under en pressekonferanse i Kiev lørdag 1. mars. Statsministeren sa under pressekonferansen at han var «overbevist» om at Russland ikke vil gripe inn militært. Likevel, så har presidenten gitt ordre om å sette landets styrker i kampberedskap.

I BEREDSKAP: Fungerende president i Ukraina, Oleksandr Turtsjynov (andre til venstre), sammen med statsminister Arsenij Jatsenjuk (andre fra høyre) under en pressekonferanse i Kiev lørdag 1. mars. Statsministeren sa under pressekonferansen at han var «overbevist» om at Russland ikke vil gripe inn militært. Likevel, så har presidenten gitt ordre om å sette landets styrker i kampberedskap. Foto: Andrew Kravchenko

01.03.14 22:25

Russland og Ukraina kriger, men foreløpig bare med ord. Vestlige ledere drev hektisk møte- og telefonvirksomhet for å hindre en opptrapping av konflikten på Krim.

Verken analytikere eller Ukrainas statsminister tror Russland vil gjøre alvor av å sette i gang en militær offensiv inne i Ukraina, men president Vladimir Putins handlinger lørdag fikk det til å gå varmt i de diplomatiske kanalene internt i EU, over kanalen til USA og inn til både de ukrainske og russiske lederne.

Den russiske presidenten brukte lørdagen til å skaffe seg parlamentarisk mandat til å gripe inn militært i Ukraina.

«En situasjon som blir farligere og farligere», sa Erna Solberg. «Et overgrep mot folkeretten», sa Sveriges utenriksminister Carl Bildt.

Les også: - Russlands mobilisering er en styrkedemonstrasjon

– Vil føre til krig
Ukraina satte landets styrker i kampberedskap og truet med at en russisk militær intervensjon på Krim vil lede til krig mellom de to landene.

Sikkerheten ble styrket rundt landets flyplasser og atomanlegg, opplyste fungerende president Oleksandr Turtsjynov etter et tre timer langt krisemøte med landets sikkerhetsledelse.

(Artikkelen fortetter under videoen)

var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=b2GRCZlq8ktKFDFlnApIlpu4rWk43mx60F0JgbcH326ImhxpyC9E8PBVUua4lgyvlQLr2ZDk1N4xaq8onV26KGJktwjGM-qs4iU7XiBlC-bpMWy2B0a6YA&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


Ved hans side sto statsminister Arsenij Jatsenjuk, som sa han hadde snakket med sin russiske kollega, Dmitrij Medvedev, på telefon og bedt ham sende soldatene sine tilbake til de russiske militærbasene.

– En militær intervensjon vil være starten på en krig og bety slutten på forholdet mellom Ukraina og Russland, sa Jatsenjuk.

Les også: Putin avventer militær aksjon på Krim-halvøya

– De facto maktovertakelse
Det er et tolkningsspørsmål om Russlands beslutning om inngripen er skremselstaktikk eller om det foreligger planer om intervensjon.

Væpnede menn holder vakt ved en ukrainsk grensepost i byen Balaklava på Krim lørdag. Foto: Baz Ratner

I praksis foregår det allerede en militær maktovertakelse på Krim som kontrolleres av den russiske regjeringen, sa Finlands utenriksminister Erkki Tuomioja lørdag.

De prorussiske lokalmyndighetene på Krim og den russiske Svartehavsflåten har blitt enige om i fellesskap å vokte offentlige bygninger på halvøya. I flere byer øst i landet demonstrerte de ukrainske russerne til støtte for Russland.

Krisemøter
EUs utenriksministre booket om reiseplaner og samles mandag til krisemøte i Brussel på utenrikssjef Catherine Ashtons oppfordring. Vestlige ledere var unisone i sine reaksjoner lørdag kveld. Både fra Washington, London, Paris, Berlin, Brussel og New York kom det oppfordringer om tilbakeholdenhet og oppfordringer om å respektere Ukrainas suverenitet.

Russiske soldater ble lørdag utplassert på Krim-halvøya i Ukraina. Foto: Baz Ratner

– Enhver krenkelse av landets grenser er uakseptabel, sa utenriksminister Børge Brende.

Vladimir Putin kan regne med en telefon fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon i løpet av kort tid. FNs sikkerhetsråd ble lørdag kveld norsk tid hasteinnkalt til møte. Det er imidlertid lite FNs sikkerhetsråd kan gjøre siden Russland har vetorett i Rådet.

Les også: - Putin sitter på alle kortene nå

USA avventende
Også president Barack Obama kalte sammen sitt sikkerhetsteam. Forsvarsminister Chuck Hagel, sa imidlertid tidligere på kvelden at USA ikke foretar seg noe militært.

Lørdag kveld meldte Interfax at det er observert to militære skip som hører til Russlands baltiske flåte utenfor kysten av Krim. Dette er i strid med den avtalen Russland har med Ukraina for den russiske militærbasen som ligger på ukrainsk territorium i Sevastopol. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.