*Nettavisen* Nyheter.

Nå sitter barneranerne på tiltalebenken

OSLO TINGRETT: Totalt 19 gutter og menn er tiltalt for en rekke ran i den såkalte barneranssaken, som startet i Oslo tingrett 7. januar. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Eliten av Oslo-advokatene stiller opp for å forsvare unge barneranere.

04.07.14 10:57

De ser ikke like bråkjekke ut som de må ha gjort i sommer da de gikk rundt i Groruddalen og ranet mobiltelefoner fra barn ned i niårsalderen. I rettssal 828 ser de ut som forsiktige gutter med anstand fra foreldre og besteforeldre - 19 gutter mellom 15 og 19 er tiltalt i en av Norges største rettssaker i omfang.

Du kan se listen over alle de tiltalte og alle forholdene de er tiltalt for i denne saken: Nå skal barneranerne stilles for retten

Klar beskjed
- Ta av deg de øreringene. Det passer seg ikke her, formante forsvarer Berit Reiss-Andersen til sin unge klient i det de kom inn i rettssalen.

15-åringen hun representerer er tiltalt for å ha truet flere ungdommer med knokejern slik at de har levert fra seg mobiltelefonene sine.

Den unge mannen var svært pyntet da han kom inn i retten og selv om Reiss-Andersen ba ham fjerne den glitrende ørepynten, så beholdt han en stor prangende klokke og den prangende beltespennen.

Nå skal de unge guttene svare for i alt 25 ran og tyverier som de er tiltalt for. Ved 10.20-tiden gikk den første av de tiltalte i vitneboksen. I mørk bukse, hvit skjorte under grå genser forklarte den 18-år gamle mannen seg lavmælt om hendelsene han har vært innblandet i. I vitneboksen fremsto han som en pertentlig ung mann med halvkort nykjemmet hår. Han er tiltalt for å ha ranet en rekke små barn for sine mobiltelefoner.

- Så kom det et slag
Han fortalte hvordan de oppsøkte tilfeldige unge mennesker som de tok telefonene fra.

- Alle ble jo redde. Det var derfor de ga oss telefonene, sa han. Om hendelsen i skateparken ved Stovner 14. mai 2013 sa han følgende:

- Jeg gikk bort til vedkommende og sa jeg ville ha telefonen. Så ville han ikke gi telefonen. Jeg sa til NN (medtiltalt nummer 2. Se oversikt her) at han ikke ville gi meg telefonen. Da kom det et slag fra NN og han ga meg telefonen.

Telefonene solgte de i Oslo sentrum og pengene ble fordelt på de som var med på ranene.

Erfarne forsvarere
På grunn av de tiltaltes lave alder vil mange av dem vil slippe unna med samfunnstjeneste hvis de blir dømt. Påtalemyndigheten vil be om fengsel for de eldste tiltalte som har vært mest aktive.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Selv om straffenivået i denne saken er relativt lav, er forsvarerkorpsets erfaring skyhøy.

Sammen med de unge tiltalte sitter noen av landets beste advokater - Berit Reiss-Andersen, Ellen Holager Andenæs og Heidi Ysen for å nevne noen.

Mange av de tiltalte har erkjent forholdene de er tiltalt for, mens andre har nektet å forklare seg for politiet om handlingene. Det er satt av flere uker til denne saken som preget Groruddalen sommeren 2013.

I de kommende ukene vil både de tiltalte og deres ofre fortelle om hendelsene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.