RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Crestock

Nå skal 3. klassinger veies

Sist oppdatert:
Landets tredjeklassinger måles og veies på nytt for å finne ut om vekten har stabilisert seg.

Den norske barnevekstundersøkelsen, «Barns vekst i Norge», gjennomføres denne måneden ved 127 skoler i ti fylker over hele landet. På samme måte som sist er det 8-9-åringene som inviteres til måling av høyde, vekt og livvidde.

Undersøkelsen er et samarbeid mellom Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Resultatene skal sammenliknes med data fra den første undersøkelsen i 2008.

- Det blir interessant å se om det har skjedd endringer, eller om vekten har stabilisert seg slik vi ser tegn til i Sverige og enkelte andre land, sier prosjektleder Ragnhild Hovengen ved Folkehelseinstituttet.

Barns vekt øker

Forskning viser at nordmenn blir feitere, latere og sykere for hvert år.

Ragnhild Hovengen legger til at det de siste 20 årene har skjedd en økning i vekten hos norske barn.

- En større gruppe enn tidligere har fedme, det vil si kraftig overvekt. Resultatene fra undersøkelsen i 2008 tyder videre på at det i årene før puberteten er forskjell på gutter og jenter - jentene øker i vekt tidligere enn guttene.

Årets undersøkelse gjennomføres ved de samme 127 skolene over hele landet. Tilsvarende undersøkelser gjennomføres i en rekke andre europeiske land.

Resultatene bidrar til å følge utviklingen av barns vekst over tid og gir grunnlag for sammenlikning mellom land og mellom fylker og regioner innad i det enkelte land, opplyser Folkehelseinstituttet på sin hjemmeside.

Forebyggende tiltak

- Undersøkelsen er den eneste norske studien der samme aldersgruppe følges over tid. Utenom denne studien har vi bare noen få enkeltstående undersøkelser å støtte oss til når det gjelder barn. Resultatene er derfor et viktig grunnlag for forebyggende innsats både i skolen, barnehager og i familiene, sier Ragnhild Hovengen.

- Hvordan er vekten til norske barn sammenliknet med andre land?

- Resultatene fra undersøkelsen i 2008 viser at høyde og vekt for norske tredjeklassinger er som i andre land i Norden. I England og enkelte land i Sør-Europa som Portugal og Italia, er vektøkningen betydelig større enn i Norge og Norden.

Hovengen mener det er viktig å følge med på barnas vekstutvikling.

- Det er i barne- og ungdomsårene at overvekt og fedme i voksen alder best kan forebygges. Dersom vi skal legge til rette for tiltak innen kosthold og fysisk aktivitet i og utenfor skoletiden, må vi også vite hvordan situasjonen er. Da kan vi i neste omgang finne ut om eventuelle tiltak har en effekt, sier hun.

God oppslutning

Foreldrene til tredjeklassingene ved de 127 skolene får skriftlig informasjon om undersøkelsen og må gi et skriftlig samtykke til at deres barn kan delta. I 2008 ga nesten alle foreldrene sitt positive samtykke, noe som bidro til høy svarprosent.

- Vi håper på høy deltakelse også denne gangen. Det er viktig for å få gode data som vi kan stole på. Bare da har vi muligheter til å følge utviklingen over tid og gi god informasjon til myndighetene som tilrettelegger forebyggende programmer nasjonalt, i lokalsamfunn, skole og barnehage, sier prosjektleder Ragnhild Hovengen.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere