RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå skal brønnen plomberes for godt

Foto: HO (AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Mandag kveld starter trolig BP arbeidet med å plombere oljebrønnen i Mexicogolfen.

Brønnen, som de siste tre månedene har lekket ut historiens største oljeutslipp utenfor kysten av USA, kan snarlig plomberes for godt.

Den ødelagte oljebrønnen på bunnen av havet utenfor den amerikanske delstaten Louisiana har lekket enorme mengder råolje ut i Mexicogolfen.

Forseglet i to uker

Nå forbereder ingeniørene fra BP seg på å starte den lenge etterlengtede prosessen med å plombere brønnen, etter at selskapet for omkring to uker siden klarte å forsegle lekkasjen fra katastrofebrønnen med en midlertidig hette.

- Inn i brønnen skal det pumpes gjørme og sement, en prosess som går under navnet «static kill», sa den pensjonerte kystvaktadmiralen Thad Allen søndag.

- Innen få timer vil vi se prosessen fungerer, sa Allen, som leder de amerikanske myndighetenes kontroll med opprydningsarbeidet etter utslippet.

Mellom fire og sju dager senere skal samme type materialer sprøytes inn i brønnen nedenifra, gjennom de dype avlastingsbrønnene som er boret ned til hovedbrønnen.

Nye sikkerhetsregler

Fredag skjerpet Representantenes hus sikkerhetsreglene i forbindelse med oljeboring til havs, som et svar på den tre måneder lange miljøkatastrofen i Mexicogolfen.

Blant annet ble det vedtatt å beskytte varslere i oljeindustrien og å oppheve taket på 75 millioner dollar som oljeselskaper er økonomisk ansvarlig for ved oljeutslipp.

Reformen, som har Det hvite hus' støtte, skjerper også kravene til godkjenning av sikkerhetsutstyr, antall inspeksjoner og straffen for brudd på sikkerhetsreglene.

Vedtaket som ble gjort med 209 mot 193 stemmer, vil også utsette i sju år godkjenning av nye boringstillatelser til selskaper med dårlige sikkerhetsrutiner, som BP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere