Gå til sidens hovedinnhold

Nå skal byråkratene virkelig få boltre seg

Regionreformen, folkens! Her skal byråkrater og kommunikasjonsfolk virkelig få boltre seg framover, til stor glede for folkelig humor og sarkasmer på sosiale medier.

Nesten under radaren på de fleste av oss er for eksempel den såkalte region Viken allerede i full gang med sin såkalte prosess.

Den består i å slå sammen Buskerud, Akershus og Østfold til en region, og da er det ikke bare snakk om å slå sammen tre tidligere fylkeskommuner, nei.

For aller først må det "meisles ut" en visjon!

Og ikke bare det, for "her har du muligheten til å komme med ditt forslag!" heter det i et entusiastisk dokument fra den såkalte "fellesnemnda".

En av dem som reagerte spontant var tidligere sjef i TVNorge og Discovery, Harald Strømme, som skrev på Facebook:

- Sweet Jesus! Jeg håper dette er en form for skjult kamera.

Men han er ikke alene. Flere har strømmet til for å hjelpe, og noen har allerede foreslått det Obama-inspirerte slagordet

- Yes, Viken!

Og det er jo flott! For egentlig synes jeg mange er for negative til dette ypperlige initiativet for byråkratisk virkelyst.

For dette gir jo helt unike muligheter i år framover, både for entusiastiske byråkrater som vi kanskje trodde skulle rasjonaliseres bort - og for deres mange dypttenkende hjelpere:

Jeg går ut fra at First House allerede er tungt inne med reiseregninger. Og siden det her er snakk om hele tre fylkeskommuner er det jo veldig naturlig å også tredoble budsjettene.

Dermed kan det kanskje hyres inn hele tre byråer - ja, kanskje flere - for gudene skal vite at det trengs når både grafisk profil, fargepalett, kommunikasjonsstrategi og omstillingsdokument skal "meisles ut" på en gang.

Rett nok kommer det fram i det omtalte dokumentet at de tre nåværende fylkene allerede har flotte visjoner:

Akershus: - Ledende og levende!

Buskerud: - Skaper resultater gjennom samhandling!

Østfold: - Grenseløse Østfold!

Vi kan bare tenke oss hvilke anstrengelser og analyser som måtte til for å fram disse, og heldigvis går det an å hente inspirasjon her.

Det beste ville jo være om vi kunne kombinere alle tre, noe som kan gi forbløffende resultater, for eksempel:

- Ledende resultater gjennom samhandling!

- Levende samhandling gir grenseløse resultater!

- Grenseløs samhandling med levende resultater!

Men obs: Akkurat med hensyn til den siste visjonen må seminar-politikerne kanskje tenke litt på #metoo, men ellers mener jeg at variasjonene er tilnærmet uendelige.

Likevel: Noen ganger må man kaste alt gammelt på båten, og heller tenke nytt.

Og her vil jeg gjerne bidra, med (nesten) egen erfaring. Særlig vil jeg trekke fram en tidligere klassekamerat fra videregående skole, som allerede den gang (jada, vi var tidlig ute) eksperimenterte med ulike visjoner og slagord (det er jo ofte det samme).

Vedkommende, som i dag er professor ved et universitet i Sør-Norge, vakte stor anerkjennelse da en av hans fraværsmeldinger ble lest høyt i klassen. Der sto det:

"Då eg vakna i dag tidlig fann eg meg sjølv sengeliggjande".

Det er ikke den jeg vil fram til. Men som den våkne leser allerede har skjønt, er vedkommende nynorskbruker. Derfor er også hans virkelig grensesprengende (og tidlige) visjon på nynorsk:

- Saman er vi fleire

Smak på den! Så enkelt! Så genialt! For en tung, men likevel florlett symbolbruk!

Om ikke den faller i smak, henleder jeg gjerne oppmerksomheten mot mer internasjonal litteratur, særlig den glitrende romanen fra 2004 av franske Anna Gavalda (nå også som film på Netflix) med tittelen:

- Saman er ein mindre aleine

For her kommer også det rent følelsesmessige aspektet inn!

I stedet for å gå rundt alene og sture der nede i Østfold, kan folk i Fredrikstad og Moss fra 2020 føle fellesskap og glede sammen med nesten hundretusener av mennesker i Drammen og Hemsedal, Sandvika og Gol! For ikke å snakke om Ål!

Men i all beskjedenhet vil jeg også fremme et helt eget forslag.

Et forslag som til fulle tilgodeser den store og vakre Oslofjorden, som vi alle kan se snirkler seg gjennom den nye regionen nærmest som en perfekt barriere.

Og som tar utgangspunkt i et kjent og kjært bryllupsrituale (en slik "fusjon" er jo nærmest som et bryllup, selv om det her er snakk om tre og ikke to - litt moderne må vi jo være).

Men altså:

Mitt forslag viser hvordan Oslofjorden ligger der som et fullendt stengsel mot indre samhandling.

Det anskueliggjør også at Buskerud og Østfold ikke har noe som helst til felles - altså bortsett fra de mulige fellesinteressene til ivrige fylkespolitikere og -byråkrater som nå kan boltre seg i årevis med flotte ord på lange og dyre seminarer.

Mitt forslag er i all enkelhet:

... til fjorden skiller oss ad.

Kommentarer til denne saken