RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå skal døde dyr hvile her

Sist oppdatert:
Stadig flere betaler dyrt for å kremere kjæledyret - også geit og hest.

GÅ TIL NETTAVISENS DYRESIDE

Det er ikke lett å ta farvel. Savnet etter den våte snuten og den myke pelsen kan få øynene til å flomme og klumpen til å sette seg i halsen. Mads Vik Brevik, 7,5 år, fra Farsund mistet sin lille geitekilling for et par uker siden.

- Hun het Kaja, forteller Mads alvorlig mens han viser vei til en liten grav med to kors.

Geitekillingen var bare fire måneder gammel da hun snek seg inn til hønene og grådig forsynte seg av kraftforsekken. Da mamma, Tina Vik, oppdaget dette var det for sent. Kaja døde like etter.

- Sorgen var stor da hun døde. Mads insisterte på at hun skulle begraves. Stedet han valgte for å begrave henne var ikke tilfeldig, forteller mamma Tina med et ømt smil.

Hvilestedet
- Jeg ville at hun skulle ligger her, for da er hun nær familien sin, sier han veslevoksent og ser bort på de fire geitene som bor rett ovenfor graven.

- Når jeg sitter i stuen kan jeg kikke rett ut til henne.

Den lille graven har to kors.

- Mamma laget det ene for meg, men jeg ville lage et selv også, forklarer han med en selvfølgelig mine.

Mads er sikker på at geitekillingen har det bra nå, men han er ikke like sikker på hvor hun befinner seg. Kanskje i dyrehimmelen? Sjuåringen ler når han tenker på at hun kanskje er sammen med Hermine – en hund de hadde som døde.

- Jeg savner Kaja, sier Mads stille.

Les mer fra Dittdyr.no:

Feil eier- farlig hund

Menneskets verste fiende

Denne valpen vil ikke Bush ha

Også for hester
Ikke alle har anledning til å begrave kjæledyret sitt i hagen. Smådyrkrematoriet i Skien ble startet i 1995. I dag har firmaet fem ansatte og nok å gjøre. Krematoriet henter døde kjæledyr fra en mengde dyrleger og klinikker fra Bergen i vest, Lillehammer i øst og Mandal i sør.

Øker behovet for kremering av kjæledyr?

- Ja, absolutt. Oppmerksomheten øker slik at stadig flere hører om denne muligheten. Folk får også bedre råd og ønsker å gjøre dette for dyret sitt, sier Jon Anders Aks, fungerende daglig leder i Smådyrskrematoriet i Skien til Dittdyr.

- Er det bare hunder og katter som kremeres?

- Nei, det er alle typer kjæledyr, men selvfølgelig mest hunder og katter. Vi kremerer faktisk stadig flere hester.

- Hester? Er det mulig?

Jon Anders humrer.

- Ja visst! Vi begynte som et smådyrkrematorium, men vi fikk også henvendelser fra hesteeiere som ikke orket tanken på å sende sin mangeårige venn til slakt. Selv om vi ikke har markedsført denne muligheten aktivt, vet mange om den og bruker oss, forteller han.

- Hva koster det å kremere en hest?

- Det kommer litt an på størrelsen, men ca. kr. 15 000,-. Hvis vi henter og frakter hesten, kommer transport i tillegg i prisen. Vi henter over hele landet, forteller fungerende leder.

- Hva koster det å kremere en hund eller katt?

- En felleskremering for katt koster ca. kr. 250,- kroner, og ca. kr. 400,- for en hund. Dersom dyret ditt skal kremeres alene koster det ca. kr. 1000,- I tillegg kommer valg av urne – som varierer fra noen hundrelapper til et par tusen.

- Hvordan skal vi gå fram om vi ønsker kremering når kjæledyret vårt dør?

- Snakk med veterinæren. Vi henter jevnlig dyr hos dyrlegene vi har avtale med. Når kremeringen er gjort, sender vi urnen hjem til deg, forklarer Jon Anders Aks.

En plass å hvile
På Gjesdal i Rogaland driver Finn Marton Gjesdal firmaet Gjesdal Dyrekrematorium AS. I tillegg til krematoriet, tilbyr han sørgende dyreeiere å begrave kjæledyret sitt på en egen gravlund.

- Hvem velger å gravlegge sin døde venn hos deg?

- Ofte er det folk som bor i leiligheter uten tilgang til hage - eller de som leier et hus og ikke ønsker ikke at kjæledyret skal bli værende igjen når de flytter. Det er også noen som ønsker mer distanse og ikke ønsker å ha en urne hjemme, forklarer Finn Marton til Dittdyr.

- Hvordan markeres gravstedet?

- Mange har med en stein de har malt og skrevet på. Andre velger å kjøpe en stein med graveringer. Vi tillater ikke religiøse symboler, understreker han.

Må kremeres
Alle som vil gravlegge kjæledyret sitt leverer det selv, eller via dyrlegen.

- På grunn av strenge regler må alle dyrene kremeres før de kan gravlegges her. Når dette er gjort kommer eieren tilbake og får den valgte urnen. Vi har et eget seremonirom til dette. Eieren velger selv om jeg skal være til stede hele tiden, eller om jeg bare skal vise dem gravstedet og så la dem være alene, forteller Finn Marton.

- I dag er der ca. 50 kjæledyr med plass på gravlunden i Gjesdal. Hva koster det å kjøpe en plass her til sin lille venn?

- Kr 1000,- for fire år. Alle må ligge i fire år, så kan eieren velge om dyret fortsatt skal ligge her.

Både barnefamilier og eldre kommer hit for å kremere og gravlegge sin døde venn.

- Det eneste de har til felles er at de var oppriktig glade i dyret sitt og ønsker en verdig avskjed, sier Finn Marton Gjesdal ved Gjesdal Dyrekrematorium AS.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere