RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå skal de tykke til pers

Foto: Shutterstock (Shutterstock)
Overvektige ungdommer verden over skal nå under lupen i rekordstudie.

(SIDE2): I en såkalt rekordstudie skal over 10.000 norske ungdommer bidra til det som kan bli en av verdens største studie på vektproblemer og spiseforstyrrelser, det opplyser Forskningsrådet i en pressemelding.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Fedmeepidemi og undervekt skal under lupen når datamateriale fra over 80.000 ungdommer til sammen fra blant annet Norge, Sverige, Danmark, Finland, India og USA skal innhentes.

Forskerne vil forske å finne svar på hvorfor verden stadig blir tykkere; er det genetiske faktorer som avgjøre eller er det miljøbestemt? Hvorfor sliter enkelte med å innta næring selv med mer enn nok tilgang på mat?

Internasjonal kompetanseheving
Turid Lingaas Holmen, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU, mener et internasjonalt samarbeid gir mange fordeler:

– For det første er det kunnskapshevende. Vi sitter med hver vår kompetanse på blant annet store helseundersøkelser, genetikk, epidemiologi og statistikk. Rent forskningsmessig er det også viktig at studien omfatter en viss mengde personer for at vi skal kunne si noe sikkert om arv og miljø og hvordan ting virker inn på hverandre, sier hun i pressemeldingen.

Utbredte vekt- og spiseproblemer
Forskningsrådet opplyser at forekomsten av overvekt og fedme har økt hos barn og unge de siste 20–30 årene. 15–20 prosent av norske 8-12-åringer har nå overvekt eller fedme, ifølge Folkehelseinstituttet. Samtidig anslår instituttet at rundt fem prosent av kvinner i aldersgruppen 15–44 år sliter med bulimi, overspising og anoreksi.

– Kan virke forebyggende
Lingaas Holmen håper resultatene det internasjonale forskningssamarbeidet frambringer, vil kunne brukes både forebyggende og til å si noe om hvilke ungdommer som er spesielt utsatt for å få vekt- og spiseproblemer.

Tenårene viktig
– På sikt vil overvekt og fedme være en spesielt stor utfordring. Forebygging bør begynne tidlig, og tenåringer er i den fasen hvor grunnlaget for egen helseatferd blir lagt. Derfor er det viktig å få en bedre forståelse for hvilke faktorer som er viktigst for denne gruppen. Forhåpentligvis vil det også bli mulig å lage modeller som kan si noe om hvilke ungdommer som er mest utsatt, sier Lingaas Hol.

Ikke bare fedme
Onsdag utga Helsedirektoratet for første gang nasjonale retningslinjer for identifisering, forebygging og behandling av underernæring. Disse innebærer blant annet at alle pasienter i spesialisthelsetjenesten, beboere på sykehjem/institusjon og personer innskrevet i hjemmesykepleien skal vurderes for ernæringsmessig risiko ved innleggelse og deretter regelmessig, og det skal tilrettelegges for individuelle ernæringsplaner og oppfølging.

LES HELE SAKEN: Underernæring kan forebygges

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere