Nå skal det festes!

Foto: Silvia Izquierdo (AP)

Februar er tiden for å kle seg ut.

02.02.10 16:39

(SIDE2): Februar er karnevalsmåneden, og mange tenker på Rio de Janeiro når vi snakker om denne fargerike festen. Men karneval feires flere steder i verden, og festen er en romersk-katolsk tradisjon.

Fest før faste
Karneval er et festarrangement som vanligvis feires før inngangen til fastetiden. Karnevalsperioden vil ofte variere fra sted til sted, men avslutningen er alltid på fetetirsdag.

Fetetirsdag er dagen før fasten begynner. Denne tirsdagen var det skikk å fylle opp med kraftig kost som melkemat, egg og melmat, og våre kjente fastelavnsboller stammer fra denne tradisjonen.

Fastetiden innledes onsdagen etter, på askeonsdag. Denne tiden er til minne om Jesu 40 dagers faste i ørkenen, og 40 er også et tall som tradisjonelt er knyttet til disiplin, hengivelse og forberedelse i Bibelen. Fasten ble tidlig pålagt som en religiøs plikt, men den har senere fått mindre betydning i de protestantiske kirker. Karnevalet er en folkefest som ikke har noen plass i liturgiske kalendrer eller kirkeårsliturgier.

Mer fra side2: sjekk fremsiden.

Feststemning verden over
Svært mange steder er karnevalet den desidert største festen i året. Folk forbereder seg i månedsvis og sparer penger til den store festen.

Karnevalet i Rio (13.-16. februar 2010)
Folk fra hele verden reiser for å være med på den store folkefesten i gatene i Rio. Karnevalet er verdens mest kjente og antakelig også verdens beste fest.

Salvador Carnival i Bahia (11.-16. februar 2010)
Dette karnevalet er også i Brasil, men det har et mer afrikansk preg. Mange sier det er mindre kjent fordi det er mindre kommersielt.

New Orleans Mardi Gras (30. januar - 16. februar 2010)
Festen i New Orleans starter allerede 30. januar, mens Mardi Gras strengt tatt bare er en dag; fetetirsdag 16. februar. Festen blir derimot bare bedre og bedre i det man nærmer seg 16. februar. Mardi Gras er et av verdens lengste karneval.

Sydney Gay and Lesbian Mardi Gras (19. februar - 7. mars 2010)
Dette er karnevalet som demonstrerer for rettighetene til homofile og lesbiske. Karnevalet i Sydney har verdens største kveldsparade.

Karnevalet på Tenerife (12. - 21. februar 2010)
Dette er faktisk verdens største karneval bortsett fra det i Rio. Selv om det sies å være brasilianskinspirert, danses det ikke samba, men salsa. Det er for øvrig karneval på alle Kanariøyene og festen varer i 10 dager.

Venezia (6. - 16. februar 2010)
Her danser folk rundt i gatene iført fantastiske masker man får kjøpt på alle gatehjørner.

Andre karnevalsland
Det er også et flott karneval i Nice, og i alle de andre byene på den franske rivieraen. Karnevalet i Köln i Tyskland er en kjempefest. Andre skikkelige karnevalsland er Hellas, Sveits, Portugal og Italia.

Karneval i Norge
Karnevalsfester står sterkt i barnehager og på småskolene her i Norge. Festen er en sikker vinner hos de yngre: man kler seg ut, tar på seg sminke og maske, danser og har det gøy. Ofte henges det også opp en pinjata i taket, (en fargerik figur laget av pappmasjé fylt med godteri), som barna skal slå hull på med en kjepp.

Karnevalsfeiring innebærer:
- Kostyme
- Maske
- Karnevalssminke
- Dekorering og pyntegjenstander
- Pinjata (og noe å slå på pinjataen med)
- Musikk og underholdning
- GODT OG FESTSTEMT HUMØR

Foto: Afp

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.