Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå skal hun blogge for Nettavisen

Mette Hanekamhaug
Mette Hanekamhaug Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Stortingets yngste lover å by på seg selv fram mot valget.

Nettavisens nye bloggtilskudd er stortingsrepresentant Mette Hanekamhaug (Frp).

25-åringen, som er Stortingets yngste politiker, har allerede vært fire år i toppolitikken. Nå håper hun på gjenvalg, og skal blogge om de spennende dagene fram mot valget.

- En ting jeg ikke er redd for, er å få kjeft eller kritikk. Såpass tykkhudet er jeg, at det er ikke slike ting som stjeler nattesøvnen min, sier Hanekamhaug.

Her er bloggen: «Mette Hanekamhaug - med blikk på politikk»

- Jeg har drømmejobben
Valgnatten for fire år siden ble i overkant spennende for Hanekamhaug.

Først fikk hun beskjed om at hun fikk stortingsplass, men to dager senere kom kontrabeskjeden; en feiltelling i Telemark gjorde at hun ikke fikk stortingsplass. Etter ytterligere noen timer i uvisse, ble det likevel plass.

- Det er det som er så skummelt med tiden framover, for nå har jeg hatt fire år med drømmejobben og drømmesituasjonen, med en hverdag der du lever drømmen din. Jeg kan ikke forestille meg noe annet, det er dette jeg lever for, sier romsdalingen til Nettavisen.

Hanekamhaug sier at tiden framover nesten blir litt for spennende, for stortingsmandatet hennes er veldig utsatt.

- Det skal holde hardt å klare å få gjenvalg i fylket mitt på grunn av valgprognosene. Så det blir en tøff valgkamp. Det tror jeg man kommer til å se i bloggen også, at det blir veldig mye som skjer framover, sier Hanekamhaug.

Dessuten; for første gang kan hennes parti havne i regjering.

- De månedene framover nå blir så spennende, med tanke på valgkamp og min situasjon, med Frp, regjeringssamarbeid og forhandlinger. Det kommer til å bli ekstremt mye spennende, sier hun, og legger optimistisk til:

- Jeg tror vi kommer i regjering, for det er vår tid nå. Og da vil folk merke forskjell i hverdagen, sier Hanekamhaug.

Hun skal unne seg en eller to uker ferie i juli, men fra valgkampstart 1. august blir det jobbing nærmest døgnet rundt fram mot valgdagen 9. september.

- Et positivt sted å være
Hanekamhaugs sier at mål med bloggen er å gjøre politiske saker litt mer spennende.

- De bloggene som slår an og blir mest i Norge, er ikke nødvendigvis de politiske bloggene. Jeg håper jeg klarer å gjøre det spennende, sier hun.

- Hvorfor vil du blogge for Nettavisen?

- Det er flere grunner til det. For det første så ser jeg på det som en god mulighet til å nå et mye større publikum enn det å blogge på en egen bloggplattform med kun navnet. Nettavisen er en fin måte å generere økt trafikk på siden. For det andre synes jeg Nettavisen de siste årene har blitt en bedre og mer seriøs nyhetsleverandør. Det er et positivt sted å være, sier hun.

Hun kunne ikke tenke seg å knytte seg til en bloggplattform gjennom et «glossy» magasin som ikke har noe nyhetsprofil.

- For du bli jo bli knyttet litt til merkevaren til siden du faktisk blogger for, påpeker hun.

- Ikke nye sisteplass på første
Hanekamhaug blogget tidligere for VG Nett, helt til de la ned sine bloggsider. Dermed la også Hanekamhaug blogging litt på hylla, inntil hun for noen måneder siden tok tastaturet fatt igjen og opprettet en ny blogg under eget domene.

- Hva har du lyst til å blogge om?

- Jeg har ikke akkurat ambisjoner om å bli den nye sisteplass med det første, sier hun, og ler, og viser til bloggen «Sisteplass», skrevet av Sarah Surland (19), som i begynnelsen av april kapret førsteplassen på Nettavisens bloggsider blogg.no på rekordkort tid.

- Hvis du ser på blogglisten på de 10-20 første plassene, så er det ikke politikk og samfunn som er de mest leste bloggene. Det er kule bilder, det er rosabloggere og det er Paradise hotell-deltakere, og jeg har ingen ambisjoner om å overta tronen der, sier hun, og legger til:

- Men jeg håper at jeg klarer å skrive om og presentere politiske eller samfunnsrelaterte saker som gjør det i alle fall litt mer interessant. Hos meg blir det politikk.

- Må tørre å by på seg selv
Men en kjedelig leserinnleggblogg skal det ikke bli, for Hanekamhaug lover å også gi av seg selv.

- Lik det eller ikke, men det er nå en gang slik at politikken blir mer og mer personfokusert også i Norge. Folk krever at du skal by litt på deg selv. Men det er en veldig fin balansegang, som jeg er opptatt av å holde, sier hun.

Hun ser for seg å blogge om for eksempel forberedelsene til en debatt, eller at hun gruer seg. Og ikke minst, «behind the scenes»-skildringer og temaer som berører folk.

- En av de innleggene jeg fikk mest oppmerksomhet om sa jeg blogget sist, var da jeg hadde tatt et bilde av meg selv i taxien klokka seks på morgenen og skrev «takk, Gud for tv-sminke». For du må tørre og by på deg selv, samtidig som du forteller om de politiske sakene, sier Hanekamhaug.

Hanekamhaug synes politikere generelt er altfor dårlig til å snakke om og presentere politikk på en måte som viser folk at dette er deres hverdag.

- Det blir ofte over hodet på folk, det blir akademisert og fjernt for folk. Det er kanskje en av grunnene til at valgdeltakelsen er såpass lav som den er, sier hun.

Hun håper at folk lar seg engasjere, og at de tar kontakt med henne underveis.

- Det jeg er mest spent på er om folk gidder å kommentere, men jeg håper at folk gidder slik at vi kan få til en politisk debatt. Dette er dessuten unik mulighet for folk til å kunne ta direkte kontakt med en beslutningstaker. Den bør folk gripe, sier Nettavisens nye blogger.

- Sosiale medier er ekstremt viktig
- Hvor viktig er sosiale medier for deg som politiker?

- For meg så er det kjempeviktig. Jeg merker at det er en enormt stor forskjell på hvordan politikere velger å bruke sosiale medier. Noen, som meg, er på blogg, på Facebook, Twitter, Instagram og på det meste som finnes. Så har du noen politikere som kanskje knapt har hørt om Facebook, sier Hanekamhaug, og fortsetter engasjert:

- Jeg har forståelse for de som ikke gjør det. Det de sier er at det tar for mye tid, for det er tidkrevende det å alltid skulle være på Twitter og Facebook. Det krever en del, spesielt når du har valgt en strategi som jeg har valgt, at jeg ikke bare er opptatt av enveiskommunikasjon og bare pøse ut mine meninger. Jeg er veldig opptatt av å følge opp det jeg poster også, sier hun.

Hanekamhaug mener sosiale medier er ekstremt viktig for å kunne ha en toveiskommunikasjonen og dialog med velgerne.

- Jeg bruker sosiale medier både til å få fram Frp sine meninger, eller mine meninger, og jeg bruker det av og til idéinnhenting, for eksempel her har vi et problem, hvordan skal vi løse det, forteller 25-åringen.

Hun bruker også sosiale medier i forkant av tv-debatter, der hun lufter sine meninger.

- Jeg går i debatt med folk som er uenig med meg. Det lærer jeg utrolig mye av, for det er ikke nødvendigvis at vi blir enige og jeg er enig i alle meningene som kommer, men det er en god øvelse for meg, for å se hvilke motargumenter som finnes, sier Hanekamhaug.

- Jeg har opplevd ekstremt lite
Hun påpeker dessuten at det er mye enklere for folk å ta kontakt med henne som politiker gjennom sosiale medier.

- Det blir enklere å komme med innspill, og jeg synes innspillene er kjempeviktig for meg å få, sier hun.

- Mange opplever sjikane og mye stygge ting på blogger og andre sosiale medier. Har du selv opplevd og erfart det?

- Jeg har opplevd ekstremt lite i forhold til andre som er i min posisjon eller andre offentlige personer. Det er jeg veldig takknemlig for, men selvfølgelig merker jeg at lista er mye lavere for å kalle noen en drittsekk via Facebook enn det å si det til noen direkte, sier hun.

Hanekamhaug mener imidlertid at hun bare må tåle noen slengkommentarer når hun er i den posisjonen hun er.

- Det er en gang slik at veldig mange gjemmer seg bak skjulte nick og bruker anledningen til å spre eder og galle på nett uten å måtte stå til ansvar for det du gjør. Men det mener jeg er en del av gamet, og det må jeg bare tåle, sier hun.

- Kan ikke la noen drittsekker ødelegge
- Så du tar deg ikke nær av kritikk du får?

- Nei, aldeles ikke. Jeg klarer å skille mellom konstruktiv kritikk og tilbakemeldinger, og det som faktisk bare er personangrep, sier Frp-politikeren, som selv om hun ikke har opplevd mye sjikane, påpeker at nettsjikane er et stort problem som må løses.

- Det er skremmende mange, og spesielt kvinner, som opplever ekstremt mye sjikane, netthets, drapstrusler og veldig mye seksualrelatert hets. Det er helt klart et problem, sier hun.

Hanekamhaug mener det er viktig med tiltak, som Facebook-registrering ved deltakelse i debatter, men påpeker samtidig at man ikke må la seg skremme og stenge for debatt.

- Du kan ikke la noen drittsekker ødelegge for det store fellesskapet, for jeg mener viktigheten for demokratiet og ytringsfriheten, ved faktisk å få lov til å ytre seg, den er viktigere enn å hindre noen idioter å slippe til, sier hun.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!