STORTINGET (Nettavisen): Fredag ble det klart at Gro Harlem Brundtland (Ap), Kjell Magne Bondevik (KrF) og Tore Austad (H) slipper videre etterforskning i pensjonssaken.

Les egen sak: Gro og Kjell Magne går fri

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik er svært glad da møter pressen i Stortingets vandrehall fredag ettermiddag.

- Jeg er fryktelig glad og lettet over at jeg er blitt renvasket, sier Bondevik.

- Hvordan skal du feire dette?

- Jeg skal hjem til min kjære Bjørg. Jeg ringte henne så snart jeg fikk beskjeden om at saken var henlagt, og hun er like lettet som meg. Men jeg vil ikke avsløre hvordan vi skal feire, men det blir på Kolbotn sammen med min kjære Bjørg, sier han smilende.

- Ikke overrasket
Gro Harlem Brundtland er i utlandet, men sier til Nettavisen gjennom sin pressetalsmann, Jon Mørland, at hun er glad for at denne saken nå er over.

Bondevik sier han ikke er overrasket over utfallet av saken.

- Jeg er glad for at Økokrim så tidlig har kunnet fastslå at jeg ikke har gjort noe straffbart. Men jeg er ikke overrasket over at saken er blitt henlagt, siden jeg tok kontakt med Stortinget om saken allerede i 2006, både skriftlig og muntlig, sier Bondevik.

Han sier han helt siden etterforskningen ble kjent, har følt seg på trygg grunn.

- Jeg har hele tiden følt at jeg har vært på trygg grunn, og jeg er glad for at jeg nå er helt kvittert ut av saken, sier han.

- Saken er henlagt på grunn av bevisets stilling. Hva synes du om det?

- Det synes jeg er helt greit. For det er en standardformulering som brukes i straffesaker, sier Bondevik.

- Forferdelig ubehagelig
Den tidligere statsministeren vedgår at saken har vært en belastning for ham.

- Det har vært forferdelig ubehagelig å være mistenkt i denne saken her, og at det har blitt stilt spørsmål ved min integritet. Det har vært en mistenkeliggjøring og en uthenging, sier Bondevik.

- Hvordan var avhørene i Økokrim?

- Det var ryddig og proft gjort. Så det var ikke noe ubehag knyttet til det å bli avhørt av dem, sier Bondevik.

Han mener pensjonssaken har skadet Stortinget renomé.

- Hele pensjonssaken har nok vært litt skadelidende for Stortinges renomé, men jeg mener at Stortinget har gjort de riktige grepene for å rydde opp i systemet, sier Bondevik.

Fortsatt er tre stortingspensjonister under etterforskning. Bondevik påpeker at de er uskyldige inntil det motsatte er bevist.

- Når det gjelder de som fortsatt etterforskes, så må man huske på at de ikke er tiltalt, og langt mindre dømt, sier han.

- Spilt med åpne kort
- Kjell Magne Bondevik er avhørt med status som «mistenkt», og for ham er saken henlagt etter bevisets stilling, opplyste førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim i en pressemelding fredag ettermiddag.

Bondevik mener selv han hele tiden har spilt med åpne kort:

- Jeg tok kontakt med Stortinget høsten 2006 – da jeg skjønte at jeg kunne fått for mye pensjon. Jeg redegjorde for mine inntektsforhold, ba om råd om hva jeg skulle gjøre, og fulgte de svar jeg fikk, sier han.

- Kan du gjenta det...?
Stortingsrepresentant Tore Austad (H) var ikke kjent med nyheten før Nettavisen informerer ham.

- Kan du gjenta det? Jeg bare spør fordi dette er helt nytt for meg. Du er den første som sier det til meg, og det synes jeg er veldig gledelig, sier Austad.

Austad er imidlertid ikke overrasket over utfallet.

- Jeg har hatt god samvittighet hele tiden, så det overrasker ikke, men det er veldig gledelig at økokrim ikke finner grunnlag for videre etterforskning. Og selv om samvittigheten har vært god hele tiden, er det veldig greit at landets mest kompetente organ har kommet til samme slutning, sier Austad til Nettavisen.