*Nettavisen* Nyheter.

Nå skal myggen bort

Foto: SCANPIX SVERIGE (SCANPIX)

Svenske myndigheter går til flyangrep mot blodsugerne.

24.07.09 07:19

Området rundt byen Österfärnebo, som ligger sørøst i Norrland, er plaget av en mygginvasjon av bibelske proporsjoner. Årets myggsommer har vært den verste på mange år, og etter massivt press fra innbyggerne gir myndighetene nå etter og starter sprøyting fra helikopter, skriver Politiken.

Milliarder av mygg har de siste månedene jaget Österfärnebos innbyggere innendørs, og myggforskerne konstaterer at invasjonen har vært minst dobbelt så ille som under den beryktede myggsommeren i 2000.

Ber tynt om sol
Om sprøytingen vil være nok til å fjerne plagen, er forskerne rett nok usikre på. Dersom det blir sol og tørt vær framover, kan sprøytingen være effektiv. Dersom det blir fuktig vær kan flyangrepet være bortkastet og milliarder av nye mygglarver likevel bli klekket.

Som et ledd i planene om en framtidig romferd til Mars, sendte forskerne en mygg på langtur i verdensrommet. 18 måneder senere ble den lille astronauten hentet ned igjen, etter å ha blitt utsatt for temperaturer fra 150 kuldegrader til 60 varmegrader.

Står til liv
Mat fikk den heller ikke i løpet av de 18 månedene, men de russiske forskerne kunne til sin forbauselse likevel konstatere at det sto til liv da myggen var trygt tilbake på jorda.

- Vi har hentet ham tilbake til jorda. Han er i live og føttene hans beveger seg, fortalte visepresidenten i det russiske vitenskapsakademiet, Anatolij Grigorijev, til nyhetsbyrået RIAN tidligere i år. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag