Nå skal tatoveringene fjernes

Foto: Hot Shots Worldwide (Hot Shots Worldwide)

Nordmenn angrer stadig oftere på kroppskunsten sin. Se bildene.

(SIDE2): - Vi har fem til seks nye henvendelse hver uke. Det er mye, og det har i økt i høst. Nå har vi et snitt på ti per uke, sier operasjonssykepleier Sissel Finvold ved Oslo kosmetiske lasersenter.

Hun påpeker at de har en fordobling av angrende klienter med tatoveringer sammenlignet med i fjor.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Følger forbildene
Sist ut i Hollywood er skuespiller Jessica Alba som er i en prosess med å fjerne en tatovering hun har i nakken. Og det er nettopp kjendisene som er blant grunnene til at tatoveringer i utgangspunktet blir tatt – og nå fjernet fra huden.

- Jeg tror mange unge tok tatoveringer som en motesak en gang i tida, og det var kanskje ikke så gjennomtenkt. Mange sier de gjorde det da de var så unge som 15 år. Nå er det heller ikke så in blant kjendiser lenger, sier Finvold.

Hun mener at det også var mer fokus på kroppskunst før, og at for eksempel artister viste fram tatoveringene sine på scenen. Nå er det ikke like mye i fokus på dette.

- Mange kjendiser dekker de til, og fotografer «zoomer» ikke like ofte inn på tatoveringene deres.

Finvold tror også at økningen av angrende tatoverte personer skyldes at det er blitt mer kjent at man kan fjerne motiver uten at det blir for store arr.

Har du en god tatoveringsshistorie? Send oss en mail!

Dette skal bort
- Veldig ofte er det navn på ekser som ønskes fjernet. Noe som er tragisk er de som har vært med i en gruppe, eller har vært politiske aktivister. Vi har folk som vil ha bort for eksempel hakekors eller andre symboler det er vanskelig å leve med, sier Finvold.

Hun forteller at de også har flere eksempler på folk som har vært langt nede som kanskje har hjemmegjorte tatoveringer av typen «fuck you» skrevet på fingrene.

- Mange av disse har kommet seg ut av sin vanskelige situasjon og ønsker ikke lenger å ha slike merker. Det må bort, og helst uten arr.

Tålmodighetsprøve
Å fjerne en tatovering er en lang og tidkrevende prosess.

- Det gjøres ved laserstråle, lysstråle, som absorberes i fargen som ligger under huden. Kroppen tar ikke bort de store fargemolekylene under hunden. Men lasertrålen absorberer eller tar opp og omdanner til varme, og slår i stykker fargemolekylene slik at kroppen tar de bort.

Oversykepleieren opplyser at man må ha spesiallaser som har kort eksponeringstid ellers blir det brannskader.

- Det kreves mange behandlinger og tålmodighet. Det kan bli arr på noen, fordi det er forskjellig hvor mye farge som ligger under huden og hva slags blekk som er brukt.

Finvold skulle derfor ønske at tatovører kunne bruke plantefarge eller make up-farge som er lettere å fjerne.

- Det er uansett viktig å bruke tid på å fjerne en tatovering, og vi lar oss ikke presse av noe tidsskjema. Det er kroppen som skal rydde opp selv, og det skal gå åtte uker mellom hver behandling. Vi ser først hvordan huden reagerer, deretter blekes det gradvis.

Pris på tatoveringsfjerning varierer etter størrelse.

- Antall behandlinger er vanskelig å si på forhånd, derfor pleier vi å avtale en makspris ved konsultasjon.

Ifølge klinikkens hjemmeside tar det cirka fem minutter å fjerne en tatovering som er rundt 5x5 cm. Det er vanskelig å anslå en pris på forhånd. Derfor avtales gjerne en makspris. Hvis du får en makspris på kr 10.000 kroner betaler du 1000 kroner per behandling til beløpet er nedbetalt. Skulle du trenge ytterligere behandlinger, vil det ikke bli dyrere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag