Gå til sidens hovedinnhold

Nå skal tempeldrapene granskes

Statsministeren lover å granske de kaldblodige drapene.

Thailandske myndigheter har iverksatt en full granskning av skyteepisoden i et tempel hvor åtte personer ble skutt og drept.

Hundrevis av mennesker hadde søkt tilflukt i tempelet etter at regjeringsstyrker brøt seg gjennom rødskjortenes barrikader i sentrum av Bangkok tidlig onsdag.

Nå vil myndighetene granske hendelsene som førte til at minst 15 rødskjorte-tilhengere ble drept onsdag denne uken. I tillegg ble over 90 personer skadd.

- De skal iverksettes en etterforskning av alle hendelsene som har skjedd, sier en offisiell tjenestemann, melder The Independent.

Minst 40 drept i opptøyene
Over 40 mennesker er blitt drept i sammenstøt mellom rødskjorter og regjeringsstyrker siden sistnevnte startet sin offensiv mot protestaksjonen i forrige uke. Rødskjortene krever blant annet at det blir skrevet ut nyvalg i Thailand, og føler at de ikke får tatt del i landets økonomiske velstand.

Thailands statsminister Abhisit Vejjajiva lover at alle hendelser de siste dramatiske ukene vil bli gjennomgått av et uavhengig granskingsutvalg.

- Statsministeren fremstår som en dyktig leder, selv om kritikken hagler fra ytre høyre og ytre venstre. Men på meg virker det som majoriteten av thailendere, også blant rødskjortene, har respekt for mannen. Det er verdt å merke seg at han ikke konkretiserte hvilken dato han ser for seg et nyvalg, og det er det store spørsmålet for mange thailendere nå, sier Nettavisens journalist, Stig Martin Solberg, som er bosatt i Bangkok.

Norsk Thailand-ekspert mener derimot at det vil komme lite ut av en slik uavhengig granskning.

- Jeg synes det er et godt forslag fra statsministeren. Dette trengs jo. Men det som er problemet er at det ikke er noen god tradisjon for granskning i Thailand. Og når militæret er involvert og sitter i disse ulike komiteene, så er det ikke lett å gjennomføre en uavhengig granskning, sier Thailand-ekspert og doktorgradsstipendiat ved Universitetet, Marte Nilsen, til Nettavisen.

- Historien viser at det sjeldent kommer mye nyttig ut av sånne granskninger, legger hun til.

Etterlyser en felles uttalelse
Derimot etterlyser Nilsen en felles uttalelse fra myndighetene og rødskjorte-lederne, som overga seg til politiet, hvor de tar opp problemstillingen rundt et nyvalg og grunnloven.

- Jeg tror det vil komme mer ut av det enn en granskning, sier hun.

Den ti uker lange protestaksjonen i Bangkok har kommet til en ende denne uken, ettersom rødskjorte-ledere har overgitt seg til politiet.

Men myndighetene frykter at opptøyene skal blusse opp igjen. Derfor er det innført portforbud mellom klokken 20.00 og 06.00 fram til lørdag.

- Hvordan har «krigen» i Bangkok rammet deg, Solberg?

- Den har ikke rammet meg på annen måte enn at internett har blitt ustabilt og at banken min, Bangkok Bank, har stengt alle filialer og tømt alle minibanker etter at flere av dem ble angrepet av pøbler, sier Solberg.

- Hva med portforbudet?

- Noen dager med portforbud fra 22 om kvelden til 06 om morgenen er uproblematisk, sier Solberg.

Vil skape et forent Thailand
En offensiv thailandsk statsminister lover at Thailand skal komme styrket ut av krisen.

Klokken 12.15 norsk tid fredag holdt statsminister Vejjajiva en tale myntet på det internasjonale samfunnet og utlendinger.

Talen, som ble holdt på engelsk, viste en tydelig lettet og offensiv statsminister.

- Det er nå fred i Thailand, både i Bangkok og provinsene. Det første vi skal gjøre er å gjenoppbygge det som er ødelagt og vi skal hjelpe dem som har fått traumer som følge av terrorhandlinger, brann og andre voldshandlinger. På mellomlang og lang sikt står vi som nasjon overfor store utfordringer. Men de skal vi klare å løse, sa Vejjajiva.

Han pekte på at regjeringen er fullstendig klar over hovedutfordringen for Thailand.

- For å skape en forent nasjon er vi nødt til å finne løsninger som alle grupper kan godta – også rødskjortene. Og disse løsningene skal vi finne gjennom å snakke sammen og gjennom å følge fempunktsplanen for fred og forsoning som jeg lanserte 3. mai, sa Vejjajiva.

Han understreket av regjeringen er opptatt av å skape et reelt parlamentarisk demokrati i Thailand der alle stemmer blir hørt.

- Jeg vil sette i gang sosiale, økonomiske og politiske reformer som vil bidra til å sikre ett forent Thailand. Samtidig oppfordrer jeg alle til å se bort i fra ulikheter og dra lasset sammen for å gjenoppbygge landet vårt slik at alle thailendere kan kalle landet sitt for ”hjem, kjære hjem”, sa Vejjajiva.

Kommentarer til denne saken