*Nettavisen* Nyheter.

Nå slipper de å vifte med «dildoen»

Foto: (Tollvesenet)

Husker du Nettavisens artikler om den lysende «dildoen»? Snart slipper Tollvesenet å vifte med staven for at du skal stoppe.

- Får jeg takke Nettavisen også for det flotte bidraget dere ga til å sette fokus på denne saken, sier leder Fredrik Støtvig i Norsk Tollerforbund tirsdag morgen. Mandag kveld avslørte finansminister Sigbjørn Johnsen at han nå sier ja til blålys på tollvesenets biler.

- Jeg tror neppe at dette hadde skjedd uten de artiklene du lagde for Nettavisen i fjor. Det var utrolig viktig for oss at noen satte fokus på denne saken, når justiskomiteen på Stortinget ville avvise forslage, sier John Søberg i Øst-Norge tollerforening til Nettavisen.

Foreløpig er det et prøveprosjekt på tre år i Øst-Norge der blålys skal monteres på 30 biler. Støtvig er overbevist om at det kommer til å bli permanent for hele landet i fremtiden.

Våren 2011 var det motstand mot blålys for tollvesenet i Stortinget og regjering, og saken hadde havnet i skuffen i departementet. Nettavisen skrev om håpløse og farlige arbeidsforhold i norsk tollvesen, mens kollegene på andre siden av grensen var påbudt å bruke blålys når de skulle stoppe biler langs veiene.

- Lysende dildo
- Det så ut som en stor rød lysende dildo, eller en batong som lyste et par steder. Det så komisk ut men det var ikke så veldig morsomt akkurat da, sa Åge Solem til Nettavisen i mai 2011. Han var en av mange som hadde blitt stoppet av Tollvesenet på grensa mellom Norge og Sverige. Fordi det norske tollvesenet ikke har blålys på taket, må de kjøre etter biler mens de vifter med en lysende stav for å få dem til å stoppe.

Etter runden i fjor vår, snudde Stortinget. Istedenfor å si et endelig nei, ble saken sendt tilbake til behandling i departementet. Nå har Finansdepartementet kommet med et ja.

Positiv
- Det vil bety enormt mye for Tollvesenet og tollfunksjonærene som får en tryggere hverdag på denne måten. Det har tatt for lang tid. Dette var ett av de spørsmålene som jeg tok tak i ganske raskt da jeg tok til igjen i Finansdepartementet i 2009. For dette er helt nødvendig sa Johnsen til TV 2 mandag kveld.

– I tillegg til det viktige sikkerhetsaspektet er vi overbevist om at tollvesenet med disse hjelpemidlene og verktøyene vil fremstå som mer troverdige i trafikkbildet, og det vil resultere i en profesjonell, tidsriktig og mer effektiv tollkontroll, sier Støtvig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag