RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå snør det i mai

Bildet er tatt på Stenrød i Halden 4. mai 2010 klokken 09.00.
Bildet er tatt på Stenrød i Halden 4. mai 2010 klokken 09.00. Foto: Sissel Falch Johnsen (Privat)
Sist oppdatert:
17. mai-været henger i en tynn tråd. Her er forklaringen på hvorfor det snør i mai.

- Man blir nesten sinna. I går var det så deilig og jeg satt i sola på verandaen. Så våkner jeg opp til fem centimeter snø, sier Sissel Johnsen (22) i Halden som har sendt Nettavisen bildet over.

Hun skulle egentlig ha studiegruppe sammen med medstudenter på Høyskolen i Halden. Men medelevene sitter værfaste i Rakkestad fordi sommerdekkene går svært dårlig på vinterføre.

- Nå skal jeg krype ned i sofaen med en kopp te. Kanskje tar jeg med akebrettet ut etterpå, sier hun.

Vinterstemning onsdag
Mens Vestlandet kunne nyte strålende sol opplevde østlendingene at snøen lavet ned.

- I morgen blir det vinterstemning i Oslo, sier en munter meteorolog Roar Inge Hansen på telefon fra solstrålende Bergen. Snøskyene forsvinner inn i Sverige mot kvelden, men da har temperaturene sunket så mye at det snøen som har lagt seg trolig ikke kommer til å tine.

Storm Weather Center melder sol og kaldt onsdag. Dermed får Oslo flott vinterstemning med nysnø på trærne som har begynt å bli grønne. Snøen vil tine utover onsdagen.

Her kan du lese værvarselet for onsdag.
Du kan også gå inn på Nettavisen/vær og se været.

Kaldvær i vente
Meteorolog Hansen har heller ikke noen varmende ord å komme med for tiden fremover.

- Det er ingenting som tyder på en skikkelig omlegging. Det kan bli sol i Sør-Norge fredag og lørdag, men det vil ennå være kaldt. I helga kan det hende at temperaturen kan komme opp i 15 grader på Vestlandet. I resten av landet blir det 10 grader og kaldere, sier Hansen.

Så lave dagtemperaturer betyr at gradestokken kryper til nullpunktet om natten, og skydekke gjør at sola ikke får sendt sine varmende stråler til bakken. Dermed kan Sissel Johnsen og andre fortsette å våkne til snø i dagene fremover.

På kort sikt vil nedbørskyene over Østlandet gå østover i løpet av tirsdagen.

Sjekk været der du bor her.

17. mai
Meteorolog Hansen at prognosene for resten av mai heller ikke ser lyse ut.

- Det er usikkert, men det er ting som tyder på at temperaturen vil ligge litt under normalen.

Og når det gjelder nasjonaldagen, sier Hansen at han ennå ikke har værvarselet for 17. mai, men:

- Dagene før 17. mai får noe ustabile værforhold. Det kan se ut til at vi får noe regnbyger og at det blir kjøligere på 17. mai, med temperaturer som nok ikke stiger over 10 grader. Kanskje det blir litt finere i Nord-Norge, sier meteorologen.

Høytrykk blokkerer
Årsaken til det stabilt kalde været, er et høytrykk som nå ligger vest for Irland. Dette blokkerer for lavtrykkene som vanligvis glir innover Norge fra Atlanterhavet. Disse lavtrykkene tar vanligvis med seg mild luft fra vest.

Nå får vi istedenfor kald luft ned fra Nordpolen. Når det i tillegg er skydekke, kommer ikke solstrålene gjennom for å varme opp bakken.

Det er denne værtypen som ga nordmenn en ekstremt kald vinter

- Det som skjedde rundt Nordpolen i vinter var det mest ekstreme siden 40-50-tallet, og ville egentlig ha tilsagt en ekstremt kald vinter. Kanskje ville den vært enda kaldere hvis vi ikke hadde hatt global oppvarming, sa forsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt til Nettavisen sist uke.

Noen forskere i England mener også at dette iskalde været kan forfølge oss i mange år fremover.

Les: Sola får skylda for sprengkulda

- Snø i mai er ingen sensasjon
Værobservatør Per Fløtten har opplevd snø i mai mange ganger, og lar seg ikke imponere.

- Men da det snødde i juni var det meget spesielt, sier han til Glåmdalen.

Målestasjonen til Fløtten slapp unna det verste snøværet tirdag morgen.

- Her har det bare sluddet. Det var snøblandet, men det har ikke lagt seg, sier Fløtten som befinner seg ved Storsjøen i Nord-Odal, 150 meter over havet.

I dag tidlig målte han 0,9 mm nedbør, og synes ikke det er noe å snakke om.

- Det er ingen sensasjon at det snør i begynnelsen av mai. Det skjer 2-3 ganger i løpet av 10 år, sier Fløtten og trekker fram en mer spesiell hendelse for 29 år siden.

- 4. juni 1981 målte jeg to centimeter snø her i Nord-Odal. Det er meget sjelden at det snør så seint, og det er en sensasjon her i odalen. Det har ikke skjedd hverken før eller seinere så vidt jeg veit, sier han til Glåmdalen.

På den lyse siden: April 2010 endte som den 20. varmeste april gjennom meteorologisk tidende, melder Met.no. Du kan laste ned de ferske værfakta for april her (ekstern pdf).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere