Gå til sidens hovedinnhold

Nå snur sola

Søndag snur sola igjen, og det går mot lysere tider. Men blir det snø til jul?

MOBIL: Følg været på WAP
Supersøk:Sjekk været hos deg

Men først må vi igjennom årets mørkeste og korteste dag.

- Denne dagen er det vintersolverv. Klokken 13.04 «snur» solen og den beveger seg deretter gradvis høyere på himmelen sett fra våre breddegrader, skriver Knut Jørgen Røed Ødegaard i en pressemelding.

Ingen merkbar forskjell
Ifølge Røed Ødegaard kommer sola bare 6,5 grader over horisonten i Oslo, og dagen er nesten tretten timer kortere enn ved sommersolverv i juni.

Men vi kommer ikke til å merke så mye til at sola har snudd til å begynne med.

- Først 15. januar kan solen igjen sees fra Tromsø-området. Daglengden øker bare meget langsomt den første tiden etter vintersolverv. I Oslo blir dagen åtte minutter lenger og i Trondheim tretten minutter lenger fram til årsskiftet, skriver Røed Ødegaard.

Vakthavende meteorolog ved Storm Weather Center påpeker også at vi ikke kommer til å merke så mye til at sola har snudd i starten.

- Det er ingen som vil merke det, for det er ikke før man kommer ut mot slutten av januar at man merker at det begynner å bli lysere, sier meteorolog Inge Johannessen ved Storm Weather Center til Nettavisen.

Mildt og vindfullt
Helt til og med mandag er det ventet perioder med sterk vind og mye nedbør enkelte steder.

- Vestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge er mest utsatt. Det blir mest nedbør på Vestlandet, sier meteorologen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nedbøren kommer både som snø og regn.

- Snøgrensen kommer til å variere. Nedbøren kan komme som snø også ute ved kysten både lørdag og mandag. Alle steder over 600-800 meter vil få nedbøren kun som snø, men ellers varierer snøgrensa fra 0 til 6-700 meter, sier Johannessen.

Ifølge Skiinfo.no er det åtte skianlegg som venter cirka en halvmeter med nysnø eller mer i løpet av de neste fire dagene, så mange kan vente seg gode pudderopplevelser denne helgen. Totalt er det 50 skianlegg åpent for skikjøring denne helgen.

Sjekk om din favorittbakke er åpen

Finn webkameraet til ditt skisted(Artikkelen fortsetter under kartet)

HTML EMBED

Slik blir juleværet
Det blir mye forskjellig vær i landet på julaften. Fremdeles er det noen dager igjen til jul, så man kan ikke utelukke endringer i prognosene.

- Østafjells blir det opphold. Det blir relativt kjølig og ganske greit vær, sier meteorologen.

På Vestlandet ser det ut til å bli overskyet, og det blir muligens noe skyet i Trøndelag, Nordland og Troms.

- Det blir kanskje noe nedbør i Nordland og Troms, men det gjenstår å se. Nedbøren kommer både som snø og regn, men ved kysten blir det kanskje mer som regn, sier meteorologen.

I nord blir det kjølig til og med julaften, men i løpet av julaften og 1. juledag blir det betydelig mildere og vinden øker på.

Noen steder kan få snø før jul, men sjansene minker gradvis der det ikke er snø til nå. Men det blir kjøligere til uka, så ingenting er umulig.

- Hvis man vil ha garantert snø, så får man komme seg til de stedene hvor det garantert er snø på denne tiden av året, sier Johannessen.

Og tenker da på indre strøk av Østlandet, fjellet og flere steder i Nord-Norge.

Tynn is
Skal du ut å gå på skøyter, så vær forsiktig. Det er mange usikre vann i lavlandet.

- I hele landet opp til Nordland er det mye usikker is i lavlandet. I fjellområdene og lengst nord er det stort sett trygg is, men noen av de dypeste vannene er ennå usikre, skriver NVE i en pressemelding.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Over 300-400 meter over havet er de fleste grunne vann trygge, men større vann i skogsområdene slik som i Oslomarka er usikre.

Når det kommer mye snøfall på tynn is gjør det isen farlig å ferdes på. Det gjelder blant annet Lesjaskogvatnet, men kan også gjelde andre vann på grensen mot Nordvestlandet.

NVE fraråder ferdsel på tynnere is enn ti centimeter. I tillegg anbefaler de også at man alltid er minst to personer og at man har med seg kasteline eller tau. Ispigger rundt halsen blir også anbefalt, men de kan ikke erstatte kasteline fordi det ikke er enkelt å ta seg opp av et hull alene.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her