NEW YORK (Nettavisen): President Joe Biden er under et ekstremt press etter terrorangrepet i Kabul i forrige uke, der over 180 ble drept, blant dem 13 amerikanske soldater.

Sent mandag kveld kom også nyheten om at de siste amerikanske flyene har lettet fra Kabul og Taliban kontrollerer flyplassen i Kabul Pentagon har også bekreftet dette.

Les også: Blinken: USA vil hjelpe alle amerikanere som ønsker å forlate Afghanistan

USAs president Joe Biden la søndag ut på en sørgereise for å hedre de 13 drepte soldatene etter terrorangrepet ved flyplassen i Kabul. Biden og hans kone Jill Biden reiste til Dover Air Force Base i Delaware for å møte familiene til dem som ble drept, og deretter delta på den offisielle mottakelsen av ofrene på amerikansk jord.

Les også: Krever riksrettssak og at Biden går av: - Gud hjelpe oss

Hilmar Mjelde, seniorforsker ved NORCE forskningssenter i Bergen og ekspert på amerikansk politikk, mener det som nå skjer i Afghanistan kan skape store problemer for Biden.

- Kan bli helt ødeleggende for Biden

- Som tidligere sagt, mener jeg Afghanistan-fadesen kan bli helt ødeleggende for Bidens presidentskap. Det avhenger helt av hva uttrekningen eventuelt setter i bevegelse, sier Mjelde til Nettavisen.

Les også: - Jeg tror dette kan ødelegge Bidens presidentskap helt

På søndag utførte USA et droneangrep mot en bil med eksplosiver i Kabul, som de mener var en umiddelbar trussel. Kilder opplyser til CNN at så mange som ni sivile ble drept, skriver NTB.

Les også: Donald Trump til frontalangrep på Joe Biden etter nyheten om «drapsliste»: - Dette kan bare gå en vei

Det hvite hus opplyser på mandag at de totalt har hentet ut over 116.000 personer fra Kabul siden 14. august.

- Kan torpedere Bidens støtte i folket

USA-eksperten Mjelde mener Bidens videre håndtering av krisen kan bli avgjørende

- Flere drepte amerikanere i Afghanistan som ikke ble reddet ut, nye terroranslag på amerikansk eller Benghazi-aktige kongresshøringer om Republikanerne vinner flertallet tilbake i 2022 kan torpedere Bidens støtte i folket, sier Mjelde.

Les også: Tidligere venninne av Melania Trump: - Dette kan være begynnelsen på slutten for dem alle

- Men et isolert terroranslag som Kabul-bomben vil ikke alene ha en avgjørende effekt. I 1983 ble 241 amerikanske soldater drept i terrorangrepet i Beirut, men Reagan ble lett gjenvalgt året etter. 19 amerikanske soldater ble drept i Mogadishu i 1993, men Clintons presidentskap tok ikke langvarig skade av det, sier USA-eksperten.

Les også: Taliban-talsmann sier returnerte flyktninger vil bli stilt for retten

- Det som potensielt kan gjøre Afghanistan så ødeleggende for Biden, er langsiktige negative konsekvenser. Jeg mener USA burde beholdt en liten styrke i Afghanistan, både av humanitære, etterretningsmessige og strategiske hensyn. Det ville tjent USAs interesser i regionen og Asia, sier Mjelde, som viser til at 9/11-terroren og terrorbølgen i Europa og USA i 2015/2016 skjedde nettopp etter at terroristene fikk kontrollere og organisere seg i et fysisk territorium i en forutgående periode.

- Nå ser Afghanistan ut til å bli et globalt episenter for jihadisme. Biden vil bli holdt politisk ansvarlig for ethvert terrorangrep de neste årene, sier Mjelde.

- Kumulative effekt kan ødelegge for Biden

USA-eksperten hevder at det avgjørende for Biden fremover er om han klarer å beholde relativt solid støtte på meningsmålingene.

Les også: Denne Trump-kritikken var svært uvanlig og ble aldri offentlig kjent: - Dette er helt for jævlig

- Det er en veldig sterk sammenheng mellom støtte på meningsmålingene, og presidentens politisk gjennomslagskraft Kriser får størst effekt når de konsoliderer et inntrykk av at presidenten ikke er kompetent. Katrina-orkanen kom på toppen at Bush mistet kontrollen i Irak. For Jimmy Carter kom Iran-fadesen på toppen av nedgangstider internt i USA.

- Så den kumulative effekten av Delta-viruset og Afghanistan kan ødelegge for Biden. Men fortsatt har han gode sjanser til å få gjennom historiske velferdsreformer denne høsten, sier Mjelde.

- Biden har mye å bevise nå

USA-eksperten tror også at kongressflertallet uansett trolig vil ryke i mellomvalget, og viser at at mellomvalg er såkalte korreksjonsvalg.

- Afghanistan var ikke noe det amerikanske folket lengre tenkte på. Men nå gjør de det, fordi Biden rørte i vepsebolet, sier Mjelde

Les også: - Familietrøbbel for Donald Trump

- Kort sagt: Biden imponerte til og med sine kritikere i det første halvåret. Nå spør man seg om han er skikket til å være president. Biden har mye å bevise nå, sier USA-eksperten.

Biden vil tale til nasjonen

USAs president Joe Biden sier at han tirsdag vil tale til nasjonen om uttrekkingen fra Afghanistan, etter at de siste amerikanske soldatene forlot Afghanistan like før midnatt natt til tirsdag, 20 år etter at de først gikk inn i landet.

USA har alene evakuert over 120.000 mennesker fra Kabul siden operasjonen startet like før Taliban inntok den afghanske hovedstaden 14. august.

– I morgen ettermiddag vil jeg tale til det amerikanske folket om min avgjørelse om å ikke forlenge vår tilstedeværelse i Afghanistan utover 31. august, sier Biden i en uttalelse mandag, melder NTB.