*Nettavisen* Nyheter.

Nå spres omgangssyken!

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Hold deg hjemme om du er syk, råder Fhi.

20.01.10 10:05

(SIDE2:) Den svært smittsomme omgangssyken, noroviruset, er over oss. Både barn og voksne er og kan bli syke nå.

- Vi har fått mange meldinger om utbrudd den siste tiden, særlig fra helseinstitusjoner. Det pleier å bety at sykdommen er i gang, sier lege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet (Fhi) til Side2.

Diaré- og oppkastviruset rammer hovedsakelig helseinstitusjoner, sykehjem og barnehager, men også andre arbeidsplasser.

- Mange vil bli syke, sier Bruun.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Senere i år
Folkehelseinstituttet har ikke noe tall på hvor mange nordmenn som er rammet. De får rapportert inn utbrudd og ikke enkelttilfeller.

- Vi har fått inn mange utbrudd de siste ukene. Det er vanlig at noroviruset kommer på vinteren, men det har kommet senere i år. Vi tror det skyldes at folk er blitt flinkere med håndhygiene i forbindelse med influensaen.

- Vask hendene
Bruun sier at omgangssykeviruset er svært smittsomt. Sykdommen smitter fra person til person, men også via forurenset mat eller omgivelser. Spesielt er toalettet en stor smittekilde.

Fhi-legen understreker at de håper at folk fortsetter den gode håndhygienen som folk opprettholdt ved svineinfluensa- og influensautbruddet. Det viktigste for å unngå omgangssyke er nemlig å vaske hendene.

- Håndhygiene er viktigst, spesielt før man spiser og etter toalettbesøk. Også er det viktig at folk holder seg hjemme fra jobb og barnehage ved sykdom.

Vanligvis varer ubehagelighetene i to døgn.

Drikk mye
Legevakten i Oslo kommer med følgende råd hvis du får «omgangssyke».

- Drikk rikelig.

- Det viktigste ved alle diarétypene er å drikke rikelig for å hindre uttørring. Det er best å drikke små mengder om gangen, men ofte. En god blanding for å erstatte væsketap er like deler farris og eplemost. Man kan også drikke tynn saft eller annen drikke.

- Cola kan drikkes, men er ikke ideelt i store mengder pga. stort sukkerinnhold. Bare vann er heller ikke ideelt, fordi kroppen også trenger sukker og salter.

- Ofte vil man ikke orke mat i begynnelsen. Man greier seg fint uten mat et par dager, dersom man får i seg nok væske. Begynn å spise igjen så tidlig som mulig. I begynnelsen anbefales lett fordøyelig mat f.eks. kjeks, loff, yoghurt, frukt og kokte grønnsaker. Unngå tunge middager og fet mat.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.