Gå til sidens hovedinnhold

Nå stuper Euroen i verdi

Massiv krisehjelp er ikke nok til å hindre nye fall.

Euroen har svekket seg videre de siste dagene, og mot amerikanske dollar noteres den for tiden svært nær bunnoteringen fra forrige uke. Mot norske kroner har euroen svekket seg med åtte øre siden onsdag morgen, skriver DnB Nor Markets i sin morgenrapport fredag.

Den store europeiske hjelpepakken har altså ikke klart å holde igjen fallet for euroen. Fredag morgen var euroen ned én prosent mot amerikanske dollar siden onsdag, og ble handlet nede på 1,25 til 1,26 mot dollar. Dette er altså på samme nivå som bunnoteringen fra forrige uke.

Mot norske kroner er euroen nå nede på 7,7399.

Her kan du følge valutakursene

Kronen er lite endret mot amerikanske dollar, og handles nå på 6,1746.

Mye som presser ned euroen
DnB Nor Markets skriver i sin rapport at det er flere forhold som taler for ytterligere eurosvekkelse.

«Etter nullvekst i fjerde kvartal i fjor indikerer riktignok forhåndsestimatene fra Eurostat at den samlede produksjonen i eurosonen igjen vokste i første kvartal i år, om enn svært moderat. Flashestimatet, publisert onsdag, viste en BNP-vekst på 0,2 prosent, som ventet på forhånd (Reuters). Mest skuffende var det kanskje at Frankrike anslagsvis hadde en vekst på kun 0,1 prosent. På den andre siden overrasket Italia positivt med en vekst på 0,5 prosent. Den tyske veksten anslås til 0,2 prosent, mens Hellas’ BNP falt med 0,8 prosent. Tross riktig fortegn er det vanskelig å se noe skikkelig momentum i veksten i eurosonen - og det før de smertefulle innstrammingene som venter flere av medlemslandene har kommet i gang for alvor», heter det i rapporten.

Harde tiltak fra Spania og Portugal
Onsdag og torsdag meldte Spania og Portugal om harde innstrammingstiltak i sin økonomi. Landene vil hindre at de skal komme i samme situasjon som Hellas.

Spanjolenes kutts skal bringe budsjettunderskuddet fra 11,2 prosent av bruttonasjonalprodukt i 2009 til 6 prosent i 2011. I Portugal er planen å kutte underskuddet fra 9,4 prosent i 2009 til 6,6 prosent av bruttonasjonalprodukt i 2011.

«Innstrammingene vil neppe hjelpe verken på en svak vekst eller en høy arbeidsledighet, men de er likevel helt nødvendige for å overbevise markedene om at landene er av et annet kaliber enn Hellas», skriver DnB Nor.

Kommentarer til denne saken