Nå svarer Jens på «kranglingen»

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

- Jeg mener det er greit at vi er uenige i noen saker, sier statsministeren om kranglingen mellom Halvorsen og Navarsete.

11.08.10 22:29

De siste to dagene har SV-leder Kristin Halvorsen (49) og Sp-leder Liv Signe Navarsete (51) gått i strupen på hverandre via mediene i den omstridte kraftlinjesaken i Hardanger.

Kommunikasjonsekspert Elizabeth Hartmann mener statsminister Jens Stoltenberg (51) burde gripe inn, for å be dem besinne seg.

- Jeg kan ikke forstå at Jens tillater dette: Det viser fullstendig mangel på lederskap å la sine to regjeringskolleger drite seg ut så til de grader. De fremstår som klovner hele gjengen nå, sier Hartmann til Nettavisen.

Les egen sak: - Jeg kan ikke forstå at Jens tillater dette

- Helt unødvendig
Hartmann mener saken viser at det er store kommunikasjonsproblemer i regjeringen. Men statsminister Jens Stoltenberg tar kritikken med knusende ro.

- Vi har løpende og godt kontakt vi tre partiledere. Vi snakkes flere ganger i uka. Det er bare på den måten vi har fått til det vi har fått til, med Europas laveste arbeidsledighet, full barnehagedekning og mye mer, sier Stoltenberg til Nettavisen.

Kommunikasjonseksperten mener utspillene også skader Stoltenberg selv, og mener han er konfliktsky som ikke griper inn i den vanskelig situasjonen.

- Jens er helt fraværende, og det kan han ikke tillate seg. Det er typisk Jens å være konfliktsky, men det er en leders oppgave å gå inn i vanskelige situasjoner. Nå må han vise at han vil styre Norge, og ikke være så opptatt av å sikre seg en fremtidig posisjon internasjonalt, sier hun.

- Vil du kalle Navarsete og Halvorsen inn på teppet som følge av utspillene og «kranglingen» i mediene?

- Det er helt unødvendig. Vi snakker sammen hele tiden, slår Stoltenberg fast.

- Dette er unntaket
Kristin Halvorsen sa mandag til TV 2 at det var Senterpartiet som hadde stått for konklusjonen i kraftlinjesaken i Hardanger. Dagen etter slo Liv Signe Navarsete tilbake, og sammenlignet utspillet med at hun skulle blande seg inn i striden om private barnehager, der SV har statsråden.

- Saken har vært like vanskelig for Senterpartiet som for SV, og det vet Kristin Halvorsen veldig godt fra diskusjonene vi har, sa Navarsete.

- Mange har reagert på at Navarsete og Halvorsen krangler offentlig, og synes det er merkelig. Forstår du at folk reagerer?

- I noen saker lykkes vi ikke med å komme fram til et felles standpunkt. Men fra den 2. juli er det vært kjent at SV har et annet standpunkt, men det er unntaket som bekrefter regelen, sier Stoltenberg til Nettavisen.

- Enige i 99,9 prosent
Hartmann mener stridighetene viser at dette er starten på slutten for det rødgrønne regjeringssamarbeidet.

Men Stoltenberg på sin side påpeker at de tre partiene stort sett er enige, og at kraftsaken er et unntak.

- Vi er i en regjering som består av tre partier, og i 99,9 prosent av sakene så kommer vi fram til et felles standpunkt, og har styrt landet på en god måte i fem år gjennom å samarbeide, sier Stoltenberg, og fortsetter:

- I noen ytterst få saker så lykkes vi ikke med å bli enige, ta felles standpunkt, og da har vi vært åpen på det. Det gjelder for eksempel tjenestedirektivet, det gjelder asylpolitikken der SV tok dissens, det gjelder ny ekteskapslov der Sp tok dissens og i denne saken der SV markerte at de var uenige i vedtaket som var fattet, sier Stoltenberg.

Han synes det er greit at de er uenige i noen saker.

- Det er ytterst få saker vi er uenige i, og det mener jeg er greit, sier statsministeren.

Stoltenberg mener det tross alt står mye verre til på borgelig side:

- Våre motstandere er ikke engang enige om hvem som skal samarbeide. Vi er tre partier som har ulike program, men vi er enige om det viktigste, sier han.

- Riis-Johansen har tillit
Frp-leder Siv Jensen mener olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) bør gå av etter hans håndtering av kraftlinjesaken i Hardanger.

Les egen sak: Krever Riis-Johansens avgang

- Har Terje Riis-Johansen din fulle tillit?

- Ja. Han har gjort en veldig grundig jobb med det som er grunnleggende for enhver energiminister, nemlig å sikre kraftforsyning. Den forrige regjeringen gjorde ikke jobben, derfor fikk vi en veldig alvorlig situasjon i Midt-Norge med veldig høye kraftpriser i vinter. Derfor vil vi unngå at det samme skjer i Bergen, sier Stoltenberg til Nettavisen.

Han er fornøyd med at regjeringen nå skal utrede sjøkabelalternativet på nytt.

- Vi har gjort en vurdering om å foreta en ny vurdering av sjøkabler, og det synes jeg er en god løsning, sier han.

- Hva vil si til opposisjonen som hevder at Riis-Johansen er for svekket til å bli sittende?

- Opposisjonen er jo imot alle statsråder i regjeringen, inkludert meg. At opposisjonen mener han bør gå av er ikke noe overraskende. Det mener de hver dag, sier Stoltenberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.