Den ene varmerekorden etter den andre har falt den siste uken.

Landvik i Grimstad satte ny norgesrekord mandag, og gjentok bedriften tirsdag. Klokken 16 ble det målt 23,1 grader på målestasjonen.

- Det er det høyeste som er målt i Norge i mars måned noen gang, sier meteorolog Børje Johansson ved Meteorologisk institutt til Romerikes Blad.

Fram til i år er det Bergen og Hordaland som har hatt rekorden for høy mars-temperatur. Den 25. mars i 1990 ble det målt 19,8 °C på stasjonen Florida.

Sjekk været der du bor

Fram til onsdag har det vært et høytrykk over Sør-Skandinavia som har gitt Sør-Norge en forsmak på sommeren de siste dagene. Men nå er det slutt på sommertemperaturene for denne gang. Både for Østlandet og i resten av Sør-Norge.

Påsketuristene må belage seg på kjøligere vær.

- Nå blir det gradvis fallende temperaturer. Faktisk vil vi nå få temperaturer som er under det som er normalt for årstiden, sier han.

- En iskald påske, altså?

- Ja. April er gjerne ustabil. Man kan oppleve tre forskjellige årstider i april, sier Johansson.

Det nevnte høytrykket over Sør-Skandinavia beveger seg vestover, samtidig som et lavtrykk i Barentshavet beveger seg over Nord-Norge og inn mot Finland.

- Hele Skandinavia blir liggende i en nordvestlig luftstrøm mellom disse to trykksystemene. Det gjør at ruskeværet vil fortsette i nord, og det kommer kaldere luft og mer ustabilt vær også til Sør-Norge, , forteller meteorolog Camilla Albertsen hos StormGeo.

Sør- og Østlandet vil ligge litt i le, mens det blir verst for Midt-Norge og Vestlandet.

Meteorologisk institutt la allerede ut OBS-varsel tirsdag, siden det ventes lokalt mye nedbør både i Møre og Romsdal, Trøndelag, Helgeland, Saltfjellet, Salten, Ofoten, Troms og fjordstrøkene i Vest-Finnmark.

For den kommende palmehelgen meldes det også om ustabile byger fra StormGeo.

- Nord-Norge får minusgrader, perioder med kuling og snøbyger, men også perioder med opphold og sol, forteller Albertsen.

Bygeværet dominerer sørover også, men her mer som sludd og regn.

- Midt-Norge får hovedsakelig sludd- og snøbyger, mens Vest-, Sør- og Østlandet får hovedsakelig regnbyger, og snø i fjellet, sier Albertsen.

Sjekk været der du bor