*Nettavisen* Nyheter.

Nå vender de ryggen til massemorderen

Foto: ROBIN UTRECHT (AFP)

En anonym nordmann er blant de som inspirerte massemorderen Anders Behring Breivik til å drepe 76 mennesker.

28.07.11 14:10

Massedrapsmannen tilhører et miljø som mener at Europa er i en religionskrig som minner om den tyrkiske beleiringen av Wien i 1683.

En av de toneangivende i dette mijøet er pseudonymet «Fjordman» - angivelig en ung, anonym nordmann bosatt i Trøndelag.

Nettavisen har spurt Fjordman om hans kommentar til at bøkene hans ble brukt som inspirasjon til å drepe minst 76 mennesker.

- Jeg beklager. På grunn av at han er utslitt av sorg, sier Fjordman at han ikke kan svare på flere spørsmål fra journalister, svarer en talsmann for den anonyme nordmannen.

Et lite miljø
I nettdebatter fremstår Wien-gjengen som en rekke personer som med stor iver skriver mange anonyme innlegg om den angivelige islamifisering av Norge og Europa, der de også markedsfører sine nettsteder.

Nettavisen har i dag gått gjennom våre debattlogger, og kan slå fast følgende:

  • Samtlige innlegg er skrevet på totalt tre maskiner (ip-adresser).
  • Foran de tre ip-adressene står et titall ulike signaturer
  • Disse påståtte personene har skrevet flere hundre innlegg.

I virkeligheten er det altså maksimalt tre personer, kanskje enda færre, som har skrevet innleggene.

Mange av dem har fiktive navn fra trøndersk musikk - altså der Fjordman hevder å bo.

«En enslig idiot»
På nettstedene pågår nå en omfattende aktivitet for å isolere seg fra den norske drapsmannen.

Den kjente nederlandske aktivisen Geert Wilders og hans Freedom Party (PPV) er nevnt i drapsmannens skrift: - Hverken PVV eller jeg er ansvarlig for en ensom idiot som manipulerte og voldelig misbrukte de frihetselskendes antiislamske idealer, skriver Wilders. - Vi slåss med demokratiske og ikkevoldelige midler mot ytterligere islamifisering, og vil fortsatt gjøre det, skriver Wilders, og karakteriserer Anders Behren Breivik som «en gal mann».

«Psykopatisk drapsmann»
En annen bidragsyter, østerriske Elisabeth Sabaditsch-Wolf, er heller ikke glad for å ha blitt nevnt i dokumentet: - Jeg beklager sterkt at denne psykopatiske dramsmannen trodde at han måtte referanser til mine tanker i hans 1.500 siders manifest, skriver Sabaditsch-Wolf, som legger til at hun katagorisk avviser bruk av vold.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Et monster»
Den anonyme nordmannen bak pseydonymet «Fjordman» begynte å skrive en antiislamistiske blogg i 2005, og nevnes av massedrapsmannen som den nålevende forfatter han mest beundrer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fjordman nekter å la seg intervjue mer om saken, og vil heller ikke stå frem med sitt ekte navn. Han nekter for noensinne å ha møtt Anders Behring Breivik.

Både Fjordman og Anders Behring Breivik har skrevet sporadiske innlegg på det norske nettstedet document.no.

«Et monster»
I dag tar Fjordman avstand fra Anders Behring Breivik: - Jeg har lest om de unevnelige tingene som Behring Breivik gjorde på Utøya. En person som gjør noe slikt er et monster. Han myrdet dusinvis av mennesker med kaldt blod og skadet talløse andre, mentalt eller fysisk. Det er ille nok, og det vil ta mange år for disse sårene til å leges, om de noen gang gjør det, skriver han i en erklæring.

Han vil altså ikke svare på spørsmål fra Nettavisen om hvordan han ser på å ha inspirert en massedrapsmann, og hvorfor han ikke vil stå frem.

I en siste offentlig erklæring skriver den anonyme bloggeren: - Nylige hendelser har slitt meg ut, og jeg trenger en friperiode i personlig sorg over tragedien som har rammet landet mitt. Jeg kan ikke besvare noen flere spørsmål fra journalister inntil videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag