Nå vil «alle» engasjere seg

Foto: Scanpix

Anders Behring Breivik oppnådde definitivt ikke det han ville: Nå strømmer ungdom til politikken.

Medlemsmassen til ungdomspartiene vokser etter terrorhandlingene.

Etter terrorhandlingene på fredag, merker nå ungdomsfløyene i de største partiene i Norge fremgang på medlemsfronten. Unge Høyre forteller at de har fått 40 nye innmeldinger siden fredag. Leder i Unge Høyre, Henrik Asheim, sier at ungdom går foran som et inspirerende eksempel.

- Det er utrolig rørende å se hvordan ungdom tyr til samhold og engasjement som svar på tragedien. Ungdom går foran som et inspirerende eksempel, og svarer angrepet på demokratiet vårt med å kollektivt melde seg inn i de partiene de er mest enig med, sier Asheim.

Flere medlemmer
Han tror dette er noe som skjer i hele det ungdomspolitiske miljøet. Undersøkelser Nettavisen har gjort, tyder på at han har rett:

Sosialistisk Ungdom, SVs ungdomsorganisasjon, har fått 35 nye medlemmer etter terroranslaget.

Unge Venstre, som er betydelig mindre, har fått 18 nye.

Også KrFU har fått nye medlemmer, men kan ikke tallfeste det.

- Vil øke
Fremskrittspartiets ungdomsparti, FpU, har også fått flere medlemmer.

- Tidligere i dag fikk jeg en oppdatering på at vi har fått en økning på 30 medlemmer siden fredag, dette er et tall som vil øke, har jeg fått melding om, forteller formann i FpU, Ove Vanebo til Nettavisen.

- Blir rørt
Han forteller at oppgangen gjør han rørt.

- Jeg blir egentlig ganske rørt over at det er så stort engasjement blant folk, og at de trosser gjerningsmannens ønsker, forteller han.

Rød ungdom forteller også at de har hatt en liten økning.

- Jeg har ikke helt oversikt, men folk melder seg inn i større grad enn før fredag. Vanligvis er det stille på denne tiden, nå har vi innmeldinger hver dag. Flere skriver også i kommentarfeltet at etter det som har skjedd, ønsker de å engasjere seg, forteller leder av Rød Ungdom, Iver Aastebøl til Nettavisen.

- Reagerer på den mest verdige måten
Han anslår at de har fått rundt ti medlemmer siden fredag.

- Vanligvis ville vi kanskje ikke fått noen nye innmeldinger i løpet av denne tidsperioden, fortsetter han.

Han syns det er veldig fint at folk nå engasjerer seg.

- Det betyr at folk reagerer på det som har skjedd på den mest verdige måten; å få demokratiet til å fungere bedre, og kjempe for det, legger han til.

- Merkbar økning
AUF forteller at også at medlemsmassen deres har økt siden fredag, av forståelige grunner har de ikke oversikt over hvor mange nye som har kommet til partiet.

-Vi har ikke helt oversikt, men det er en merkbar økning i innmeldingen siden fredag, ingen av oss på kontoret har noe grunnlag for å si hvor mange dette gjelder, vi har gjort andre prioriteringer enn å få disse tallene på plass, forteller informasjonsrådgiver i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, Thomas Strandberg til Nettavisen.

Alle de politiske ungdomslederne Nettavisen har vært i kontakt med, sier at innmeldingen de siste dagene er høyt over normalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.