Nå vil alle ha en bit av kreftsyke Lucky Linda

STYRER HJEMMEIFRA: Selv om Linda Persen ikke orker å gå så mye ut, er det ikke grenser for hva hun får gjort hjemme i Kjøllefjord

STYRER HJEMMEIFRA: Selv om Linda Persen ikke orker å gå så mye ut, er det ikke grenser for hva hun får gjort hjemme i Kjøllefjord Foto: Privat/Finnmarken

Den siste halvannen uka har telefonen ringt og ringt i Kjøllefjord.

- Det er jo bare morsomt! Jeg opplever det litt som å se meg selv utenifra. Jeg kjenner jo på kroppen at jeg er syk, men jeg føler meg ikke sånn, sier Linda Persen, også kjent som Lucky Linda til Finnmarken.

I høst fikk hun brystkreft med spredning til lungene. De siste årene har Linda Persen levd av å dele av seg selv - både gjennom en privat blogg og foredragsturneer. Da hun fikk diagnosen, tok det ikke lang tid før hun bestemte seg for å være åpen også om dét.

Les mer:Møter tumor med humor

Ordet sprer seg

Og etter hvert som kroppen hennes har blitt fysisk svakere i takt med angrepene fra cellegiften, har Linda Persen måttet legge foredragsturneringene sine på hylla. I stedet har hun lansert det hun kaller for verdens nordligste web-tv og tilhørende nett-butikk (se video på siden til høyre).

Les mer:Kreftsyke Linda fra Kjøllefjord vil servere nett-tv med syk humor

Nyttårsaften gikk startsignalet, og siden da har det bare ballet på seg for Linda. Det startet med at hun fulgte i landslagstrener Karl Erik Bøhns fotspor, og skrev et innlegg med tittelen «galgenhumor og kreft» på nettsiden kreftkamp.no.

- VG plukket det opp. De henvendte seg og sa at de hadde googlet galgenhumor og kreft, og da fikk de kun ett treff, nemlig meg. De ønsket å dele litt av de gode sakene, også. Folk står jo ofte fram når de har blitt friske, men jeg er fortsatt syk, jeg er midt i det. Men jeg tror jo at humor er veldig viktig, det viser også den responsen jeg får, forteller Linda.

Bok stappfull av galgenhumor

Tirsdag var Linda Persen en av tre som prydet en dobbeltside i VG. Det førte igjen til at forlaget Cappelen Damm tok kontakt.

- Jeg har vært i kontakt med dem før, og har hatt en intensjonsavtale om å lage en lykkebok for ett år siden. Jeg jobbet litt med den, men syns ikke at den var rå nok, den manglet liksom noe, så da la jeg den bort. Nå kan du jo si at jeg har fått det som manglet, så man skal være forsiktig med hva man ønsker seg, sier Linda.

Så nå har Linda Persen hentet bokprosjektet fram igjen, og bruker dagene i Kjøllefjord til å skrive det som antakelig blir en slags selvutviklingsbok, fullstappet av galgenhumor.

- Det er jo helt fantastisk å bli kontaktet av et forlag for å skrive. Ellers pleier det å være sånn at man sender inn manus og blir refusert gang etter gang, sier hun.

LES FLERE SAKER FRA FINNMARKEN

Full av energi, tross nedbrutt kropp

Bokprosjekt, nettbutikk, web-tv, blogg og stadige mediehenvendelser, alt sammen midt opp i en cellegiftkur som tærer på kroppen. Men Linda, hun har ingen problemer med å orke alt sammen.

- Vet du hva, jeg er jo stappfull av energi! Jeg tar ut den energien der jeg kan. Jeg kommer meg jo ikke langt avgårde, det er tungt å gå ned på butikken, da har jeg nesten brukt opp dagskvoten min, for jeg er full av den sterkeste cellegiften jeg kan få. Men dette er jo en måte jeg kan føle meg nyttig på. Og når friske og syke og pårørende snakker om det og takker meg, og kanskje ser at de kan gjøre noe av det samme, da er det verdt det, sier hun.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.