Nå vil Bjørn Dæhlie rive verneverdig hus

VERNEVERDIG: Bjørn Dæhlie har søkt Ullensaker kommune om tillatelse til å rive et verneverdig uthus.

VERNEVERDIG: Bjørn Dæhlie har søkt Ullensaker kommune om tillatelse til å rive et verneverdig uthus. Foto: (Scanpix)

Men skistjernen garanterer «nytt» hus.

(Romerikes Blad): Eiendommene Storgata 1 og 3 på Jessheim vil igjen bli gjenstand for faglige vurderinger og politisk debatt, etter at Bjørn Dæhlie har søkt Ullensaker kommune om tillatelse til å rive den verneverdige uthusbygningen.

Parkering i ny kjeller

Overfor Romerikes Blad bekrefter han at bygningen skal rives, men han bedyrer at den vil bli restaurert og gjenoppbygd.

– Spesielt taket og all den gamle taksteinen er i skrøpelig forfatning. Reisverket og en del av bygget forøvrig kan derimot bevares, uttaler Bjørn Dæhlie.

Nannestad-mannen håper på en rask og effektiv saksbehandling, slik at restaureringsarbeidene kan settes i gang med det første. Bygget står i dag på en enkel grunnmur, mens framtidsplanene omfatter parkeringskjeller.

Verneverdig

Den omkring 100 kvadratmeter store uthusbygningen har status som verneverdig, men Dæhlie kjenner ikke til den eksakte historikken.

En mindre del av bygningen er oppført i teglstein, sannsynligvis levert fra et av de mange lokale teglverkene i Ullensaker eller en av nabobygdene.

Eiendommens navn er opprinnelig Fredensborg, også kalt Kingsgården eller Rolstadgården. Dæhlie måtte betale åtte millioner for eiendommen.

Hovedbygningen har også ukjent byggeår, men den skal være fra omkring 1860.

VERNEVERDIG BYGNING: Uthusbygningen i Storgata 3 har sentral beliggenhet, like ved Jessheim storsenter. Den første som bodde på eiendommen var ingeniør Charles King, briten som var sterkt delaktig i den første jernbaneutbyggingen her i landet. Foto: Kjell Aasum (Romerikes Blad)


Keramikk og kafé?

For ett år siden uttalte Dæhlie at han ikke var sikker på om uthusbygningen kunne reddes, men det skal den altså til gagns.

Dæhlie har ogsåsagt at kona Vilde kan være interessert i å etablere keramikkverksted med utsalg og kafé i uthuset.

– Ikke noe er bestemt i så måte, først må vi komme i gang med prosjektet, sier han.

Ullensaker kommunes kulturvernkonsulent Kristian Reinfjord har vært tatt med på råd i utarbeidelsen av planene for Storgata 3.

– Politikerne vil få saken til vurdering i løpet av få uker, planene for uthuset er spennende, sier han.

Ulovlig hogst

I januar 2013 kom Bjørn Dæhlie og Storgata 3 i søkelyset på grunn av ulovlig hogst i hagen, som er karakterisert som byens aller eldste. Hogsten ble etter noen måneder straffet med et gebyr på 50.000 kroner.

LES MER PÅ RB.NO

Les også: Bygger 100 nye hytter

Les også: Bjørn Dæhlie håver inn millioner

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.