RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå vil de fjerne forbudet mot offentlig drikking

Foto: Hein Georg F. Haram (RA.no)
– Tull og vas at politiet må bruke ressurser på slike ting

STAVANGER (RA): Det er forbudt å drikke alkohol på offentlige steder som i parker i Norge. Bryter du forbudet, kan du risikere å bli straffet med et forelegg på over 2000 kroner.

– Tull og vas at politiet må bruke ressurser på slike ting, mener Bjørn Schaal, organisasjonssekretær i Rogaland Høyre og Rogaland Unge Høyre, Line Møllerop i Stavanger Høyre og Karina Helgesen Aase, ungdomsrepresentant for Stavanger Høyre i bystyret.

– Meningsløst

Møllerop har selv studert i Bergen, hvor hun omtrent daglig så folk som satt i parken og tok seg en halvliter i varmen. Det virker på politikerne som at politiet tar lett på å slå ned på offentlig drikking i Stavanger, og derfor mener politikerne at det ikke har noe hensikt at det skal være en lov som gjør folk til kriminelle. Det bør heller prioriteres å gjøre byen tryggere, mener hun.

Les også: Her bryter Unge Høyre-lederen loven

– Det oppleves som meningsløst at politiet må bruke ressurser på slikt, når de heller kunne ha sørget for at særlig Stavanger blir tryggere på kveldstid og i helgene, sier Møllerop til RA.

– Skal en først gjøre seg til kriminell, vil jeg ikke gjøre det fordi jeg tar meg en øl i parken en sommerdag, sier Schaal.

Stavanger Høyre og Rogaland Unge Høyre forutsetter at dersom en lovendring trer i kraft, skal det være mulig å stole på at folk oppfører seg. Høyre-gjengen vil derimot ikke at regelen om overstadig beruselse ikke skal gjelde, og er klar på at dersom politiet ser overstadig berusede som drikker offentlig, så skal det gi sanksjoner.

– Det at folk over 18 år ikke får sitte og ta seg en øl i parken eller i området blir for dumt. Regelen om overstadig beruselse bør selvsagt fortsette å gjelde og politiet må selvsagt bortvise personer som blir for beruset, men hovedprinsippet er at det bør være mulig å stole på folk og gi folk tillit. Det er ikke naivt å tro at folk kan passe på seg selv, slik er realiteten. Poenget er at overstadig beruselse skal håndheves, men at det skal være mulig å drikke rolige mengder i en offentlig park. Dette er en sovende paragraf som ikke har noe for seg, sier Aase.

– Tilliten til loven forsvinner

Paragrafen Aase sikter til er paragrafen om serverings- og drikkeforbud i alkoholloven. Her står det at det er forbudt å drikke alkohol for eksempel i offentlige parker.

– Dette er en paragraf som i likhet med en rekke andre paragrafer er mer enn klar for å fjernes. Når du har lover som ikke respekteres, da forsvinner tilliten til loven, hevder Schaal.

– Det finnes barn som også går i parkene, hva med hensynet til dem?

– Jeg vil ikke si at det er en forskjell på steder som Ostehuset som serverer alkohol, et sted som er som en familieplass å regne, og at det er mulig å ta seg en halvliter i parken en sommerdag, svarer Aase.

– Det er viktig å gi mennesker tillit. Dersom man gir mennesker denne tilliten viser de som oftest at de også tar ansvar, sier Schaal.

Denne saken er levert av RA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere