*Nettavisen* Nyheter.

Nå vil de ha helseforsikring

Foto: Keilen, Berit (SCANPIX)

Unge har minst tillit til det offentlig helsevesenet.

03.10.11 17:37

Hele sju av ti unge ønsker privat helseforsikring betalt av arbeidsgiver, viser en fersk undersøkelse fra Norstat.

Slike forsikringer gir raskere behandling hvis man trenger å komme til en spesialist.

Frynsegoder

Ifølge undersøkelsen svarer hele 67 prosent av alle nordmenn under 30 år at de ønsker helseforsikring fra arbeidsgiveren. Tilsvarende tall for dem som har passert 50 år, er nede i 46 prosent.

– Det kan oppfattes som et paradoks at interessen for helseforsikring gjennom jobben daler med økende alder, sier Bjarke Thorøe, administrerende direktør i Storebrand Helseforsikring, som står bak undersøkelsen.

– Man skulle tro at de eldste er mest opptatt av å sikre helsen. Vi tror noe av årsaken er at unge i dag stiller flere spørsmålstegn ved norsk helsevesen på bakgrunn av hvordan helsevesenet framstår i mediene. I tillegg representerer de unge en generasjon som er opptatt av frynsegoder.

Små bedrifter

Nesten 300.000 nordmenn – over ti prosent av arbeidsstyrken – har i dag en form for helseforsikring, ifølge tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

De aller fleste av dem har forsikringen gjennom jobben, og bare det siste året har det vært en økning på 59 prosent i salget av helseforsikringer.

Thorøe i Storebrand mener mange bedrifter tegner helseforsikring for å være en mer attraktiv arbeidsplass. Et annet motiv er å få medarbeidere raskere tilbake i arbeid og få ned sykefraværet.

- Dette er særlig viktig for de små bedriftene, som er mer sårbare dersom ansatte blir sykemeldt. Så lenge helsekøene i det offentlige er lange og ventetiden øker, ser flere seg tjent med å tegne helseforsikring, sier forsikringsdirektøren.

Ikke sniking

Thorøe avviser at bruken av private forsikringer kan true det offentlige helsevesenet.

Han viser til at pasienter med forsikring ikke går foran i den offentlige helsekøen, men at de blir behandlet der det ikke er kø.

Da kommer de raskere tilbake i arbeid, noe han mener er bra for den enkelte og ikke minst for samfunnet og statskassen.

Styrker helsevesenet

- Et sterkt offentlig helsevesen er viktig, og privat helseforsikring er et supplement, sier han.

Forsikringsdirektøren mener vi får best akutthjelp i det offentlige helsevesenet, men at private aktører kan gjøre en del andre ting raskere og bedre.

Dermed styrker private innslag helsevesenet totalt sett, mener han.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.