RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå vil de ha tenna dine

Universitetet i Bergen vil bli verdens største tannfe.

(iBergen.no) Målet er å samle inne melketenner fra 100.000 barn slik at de kan bli den største tannbanken i verden, skriver Folkehelseinstituttet.

Samarbeidsprosjektet mellom Folkehelsa og Universitetet i Bergen (UiB) har som formål å kartlegge miljøpåvirkning og ernæring på fosterstadiet og i tidlig barndom. Tannbanken er en del av den pågående mor og barn-undersøkelsen (MoBa).

- Melketenner kan gi viktig informasjon om årsak til sykdommer og på sikt gi kunnskap om hvordan sykdom kan forebygges. I verdenssammenheng vil tannbanken bli unik på grunn av koplingen til den store informasjonsmengden i MoBa. Hvis vi får inn melketenner fra 100.000 barn vil vi også være klart størst i verden, sier prosjektleder for tannbanken MoBaTann, Helene Meyer Tvinnereim, ved Universitet i Bergen til fhi.no.

Det er stoffene i tannvevet som gjør melketennene så interessante. Tennene dannes under fosterstadiet og fungerer som «ferdskrivere» for barnas ernæringsliv. Oppbevares tennene tørt kan de holde seg og gi viktig informasjon til forskningen i flere hundre år framover.

Småbarnsforeldre mottar i disse dager en frankert returkonvolutt med invitasjon til å sende smårollingenes felte melketenner. Allerede har tannbanken fått inn tenner, som skal oppbevares i strekkodede konvolutter på UiB.

Om de tannløse barna får en tier for tennene sier historien ingenting om.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere