Nå vil de skilles

Foto: Ben Borg Cardona (Scanpix)

Malta er det eneste landet i EU som ikke tillater skilsmisse. Nå ønsker beboerne å bestemme selv.

29.05.11 20:28

I en folkeavstemning lørdag stemte nesten tre fjerdedeler for at skilsmisse bør innføres i landet, ifølge BBC. Resultatet ble kjent søndag.

Statsministeren uenig
Avstemningen er ikke bindende, men statsminister Lawrence Gonzi sier at det nå er opp til nasjonalforsamlingen å vedta loven om legalisering.

- Selv om resultatet ikke er hva jeg ønsket meg er det vår plikt å respektere flertallets vilje, sa han i en tale sendt på lokalt fjernsyn.

Ifølge Times of Malta feiret forkjemperne allerede én time etter at stemmetellingen hadde startet.

Deborah Schembri er leder i The Divorce Movement og mener motstanderne av forslaget ikke trenger å bekymre seg for hva den eventuelle loven vil føre til.

- Dette er en rettighet, men man må ikke benytte seg av den, sier hun.

- Seier for maltesere
Malta er det eneste europeiske landet som ikke tillater skilsmisse. På verdensbasis får de kun selskap av Filippinene og Vatikanstaten.

Flere mener resultatet er avgjørende for det katolske landet.

- Det tar Malta til et nytt stadium, der det skilles mellom stat og kirke, mener Jeffrey Pullocino Orlando fra Nasjonalistpartiet i landet.

- Denne seieren gir oss retten til å velge og retten til et nytt liv. Dette setter Malta på lik linje som resten av EU, sier Cyrus Engrer til Malta Today.

Må være separert i fire år
Velgerne ble spurt om nasjonalforsamlingen burde introdusere en lov som tillater skilsmisse mellom par, etter en separasjonsperiode på fire år.

Nå kan par søke om separasjon gjennom rettssystemet eller om annulering fra kirken, en prosess som ifølge BBC kan ta opptil ni år. Eventuelt kan man skilles i utlandet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.