Gå til sidens hovedinnhold

Nå vil gradestokken bikke 30 grader

I Nord-Norge blir det varmt, og på Østlandet kommer sola. Men den forsvinner fort!

- Tirsdag formiddag har det fine sommerværet igjen tatt turen innom store deler av Sør-Norge. Aller finest er det på Østlandet, men det er også en god del fint vær i Møre og Romsdal, sier Storm-meteorolog Roar Teigen til Nettavisen.

Derimot er været skyet på kysten av Vestlandet og i Trøndelag. I de tre nordligste fylkene er det i tillegg en del regnvær, selv om solen skinner enkelte plasser i Finnmark. Meteorologen melder også om en tordenaktivitet som kan trekke seg innover Finnmarksvidda utover ettermiddagen.

Høye, norske temperaturer
Men selv om Østlandet og store deler av Sør-Norge kan skryte på seg finest vær denne tirsdagen, tror meteorologen det er nettopp Finnmark som kommer til å stikke av med dagens høyeste temperaturer.

- Utover tirsdagen vil mange steder i Sør-Norge, spesielt områder østafjells, få i overkant av 20 grader. Vestlandet blir litt mer tilskyende, og ytre strøk av Vestlandet må nok nøye seg med i underkant av 20 grader. Gradestokken i Troms og Nordland vil vise mellom 15 og 20 grader. I Finnmark kan temperaturene komme godt over 20 grader, sier Teigen.

Klokken åtte tirsdag morgen var det 15,7 grader i Oslo, 15,5 i Bergen, 12,9 i Trondheim, 15 i Kristiansand, 14,2 i Stavanger og 10,6 grader i Tromsø.

Meteorologen beskriver tirsdagen som en ganske fin dag værmessig, men påpeker at selv om de aller høyeste temperaturene kan bli å finne helt nord i landet, vil det også der være flere skyer enn det som ofte er ønskelig.

Regn, sol, regn
- Onsdag ser det ut til at været vil bli relativt uforandret. Oslo kan vente seg litt spredt regn tidlig på dagen, men dette vil gi seg ganske raskt. I områdene på Østlandet som grenser mot svenskegrensa, vil det nok bli veldig mye fint vær store deler av morgendagen.

Også Nordland får mye fint vær onsdag. Men allerede torsdag kommer et lavtrykk fra Øst-Europa innover Østlandet, Midt-Norge og etter hvert Nordland, som sørger for skyer og regnbyger. Dermed tar finværet igjen pause.

- Dette lavtrykket ser ut til å gå videre mot Norskehavet og gir også etter hvert nedbør på Vestlandet og i Nord-Norge. Så risikerer vi at det kommer et nytt lavtrykk mot helgen. Dette er rett og slett ingen «happy» historie, konkluderer Teigen.

Han råder solglade nordmenn til å passe på å nyte finværet når det kommer på besøk, eller sette nesen mot langt sydeligere strøk.

- Det er ingenting som tyder på at et høytrykk skal forbarme seg over landet vårt og gi veldig fint, langvarig vær.

Gradestokken bikker 30...
... i Troms og Finnmark. I alle fall om vi skal tro meteorologen. Han forklarer at en mild luft fra Russland sørger for veldig høye temperaturer i Troms og Finnmark på fredag.

- Sannsynligvis vil gradestokken passere 30-tallet. Dette gjelder i de vestlige delene av fylkene som ikke er helt ute ved kysten.

Ikke unormalt kaldt
Teigen forteller at juli måned har vært forholdsvis mild, og ikke spesielt kald i forhold til normalen.

- Tradisjonell norsk sommer er dessverre gjerne slik som dette, med en del veksling i været.

Det har den siste uken vært mye fokus på at meteorologene sliter med å melde riktig vær. Teigen forklarer at sommeren ikke er den enkleste årstiden å melde været på.

- For det første er folk veldig på hugget, og oppdager feil veldig raskt. I for eksempel oktober vil slike feil gjerne gå forbi i stillhet. I tillegg har sommeren svake fronter, og er ofte preget av lokale, kraftige og kortvarige regnskyll, før sola på ny skinner igjen. Et lavtrykk om sommeren trenger ikke nødvendigvis alltid å bety dårlig vær.

Kommentarer til denne saken