*Nettavisen* Nyheter.

Nå vil gutten på det verdensberømte IS-bildet hjem med familien – risikerer fengsel

ISLAMSKE STAT: Familien dro til Syria i 2013 - bildene faren har lagt ut har sjokkert verden. Nå vil moren ta barna med hjem til Australia. Foto: (Montasje)

- En forbrytelse er en forbrytelse, uansett alder eller kjønn, sier statsminister Tony Abbott.

29.05.15 11:24

Det sjokkerte en hel verden, bildet av den lille gutten (7) som holdt opp det halshuggede hodet til en syrisk soldat for kamera. USAs utenriksminister John Kerry kalte bildet det «mest gruvekkende, kvalmende og groteske bildet som noen gang er vist».

LES også: - De farligste IS-lederne er fra Skandinavia
OG her: Irak har startet operasjon mot IS i Anbar-provinsen

Nå ønsker guttens mor, Tara Nettleton, å komme hjem til Australia med sine barn. Der risikerer kvinnen å straffeforfølges, advarer statsminister Tony Abbott.

- En forbrytelse er en forbrytelse, og kriminelle vil bli møtt med australsk lov, om de er kvinner eller menn, sier han til.

- Jeg er redd du nok ikke slipper unna, bare fordi du sier «jeg har forstått hva jeg gjorde galt». Har du begått en forbrytelse, skal du straffes for det.

Hva som eventuelt skjer med barna, er ikke klart.

Fem barn
Gutten er sønn av Khaled Sharrouf (34), en IS-jihadist. I 2013 brukte han brorens pass for å dra fra landet, og tok da med seg sin familie bestående av kone og fem barn til Syria.

Bildet av gutten med hodet i hendene ble lagt ut på nettet i august i fjor, og Sharrouf har siden lagt ut mange bilder av seg selv og sine barn, gjerne kledd i kamuflasje og med våpen i hendene. Han skal angivelig ha giftet bort sin 14 år gamle datter til sin nære venn Mohamed Elomar (31) tidligere i år.

Klikk på bildet for å forstørre.

BARNA: Sharrouf postet dette bildet av sin sju år gamle sønn i fjor.


Klikk på bildet for å forstørre.

SØNNER: Sharouff sammen med sine tre sønner. Moren til barna skal nå angivelig ønske å komme tilbake til Australia.


Abbott uttrykker lite forståelse og sympati med barna, og sier de ikke vil få noen særbehandling.

- Barna til disse kriminelle vil behandles som alle andre barn av kriminelle. Forbrytere blir straffet om de er unge, om de er gamle, om de er menn, om de er kvinner, om de har begått forbrytelsen utenlands eller her hjemme.

I desember fikk Australia nye lover mot terror. Blant annet er det blitt kriminelt å besøke den syriske byen Raqqa, som er under IS-kontroll – det kan medføre 10 års fengsel.

Klikk på bildet for å forstørre.

KONTROLL: IS har tatt over kontrollenover store deler av Syria og Irak. Her en mann som flykter med sin datter, fra Ramadi til Bagdad. Foto: Stringer/iraq (Reuters)

Ber om hjelp
Nettletons mor Karen sier hun er bekymret etter at datterens planer om å rømme fra ektemann og Syria er blitt kjent.

- Jeg ber den australske regjeringen om å sette politikken til side og gjøre alt de kan for å hjelpe familien min i sikkerhet og hjem. De er unge australiere i stor fare.

Tara Nettletons far har tidligere fortalt at han mistet kontakten med datteren etter at hun som 17-åring konverterte til Islam og giftet seg med ungdomskjæresten Sharrouf. Han er sønn av libanesiske innvandrere, og var før han dro til Syria allerede dømt for terrorvirksomhet.

20.000 har reist til IS
Hvor mange utlendinger som kjemper for IS i Syria og Irak er ikke kjent, men diverse organisasjoner med kjennskap til situasjonene sier det er mellom 20.000 og 22.000. De to siste månedene har politiet i Australia avdekket at 12 kvinner har reist eller forsøkt å reise til Syria og IS. Det opplyser kilder i det australske politiets antiterrorenhet til avisen The Age.

Fem av de tolv kvinnene lyktes i å slutte seg til IS, mens fire ble returnert fra Tyrkia. Én av kvinnene ble stoppet i Australia, de to siste vet ikke politiet hvor er.

Kvinnene var mellom 18 og 29 år og har bodd i ulike forsteder i Melbourne. Ekstremistgruppen skal ha rekruttert kvinnene på sosiale medier.

LES også: Tvillingsøstrene lokker jenter fra vesten i IS-felle

Klikk på bildet for å forstørre.

GRUSOMHETER: IS står bak en rekke voldshandlinger mot også sivile. Foto: (Reuters / NTB Scanpix)

Tragedie
Konflikten i Syria har kostet minst 220.000 mennesker livet, og millioner er på flukt, også internt i landet. Over 12 av landets 23 millioner innbyggere har et desperat behov for hjelp

Så langt har verdenssamfunnet gjort lite for å hjelpe sivilbefolkningen eller å stoppe IS. Torsdag holdt FNs avtroppende nødhjelpskoordinator Valerie Amos e n følelsesladd tale til verdens stormakter om å gå til samlet aksjon for å få slutt på den fire år lange krigen som har rasert Syria.

- I over fire år har vi vært vitne til at Syria synker stadig dypere ned i håpløshet, langt verre enn selv de mest pessimistiske observatører noensinne trodde var mulig, sa den tidligere britiske diplomaten.

I rapporten listet hun opp en lang rekke overgrep og grusomheter, fra bombing av markeder til angrep på sykehus, blokkering av nødhjelpsleveranser og bruk av klor til å terrorisere sivile.

LES også: Voldtatt av IS-soldater – opererer jomfruhinnen tilbake
OG her: - Jeg har sett ting som man ikke drømmer om i de verste mareritt

Syrias ambassadør til FN, Bashar Ja'afari avviste Amos' kritikk av regimet og sa at krigen tar slutt den dagen støtten som USA, Tyrkia, Saudi-Arabia og Qatar gir til «utenlandske terrorister», stopper.

Klikk på bildet for å forstørre.

MANGE: Jentene Amira Abase, Kadiza Sultana og Shamima Begum ble filmet på den britiske Gatwick-flyplassen - på vei til Syria og IS i fjor. Flere titall britiske jenter har reist til Syria og Irak, det samme gjelder for unge fra en rekke vestlige land.

(Kilder: Independent, Guardian, Fairfax, NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.