NORDSTRAND: – Mitt mål er å være den personen jeg skulle ønske jeg traff da jeg selv var 23 år, sier Vibeke Olss.

Hun har jobbet i SAS i 25 år, og det var nettopp som ansatt i SAS passasjerservice det hele begynte.

Det var her Vibeke skulle få det lille sparket bak som kom til å forandre henne som person til noen hun aldri hadde sett for seg.

– Hvis noen hadde fortalt meg for ti år siden at jeg skulle stå på en scene foran 300 mennesker og fortelle om hvor mange magiske øyeblikk det finnes på tuppen av en nålspiss hadde jeg aldri trodd det. Men det har jeg altså gjort, sier Vibeke.

Følte seg for tjukk og stygg

La oss begynne fra begynnelsen. I årevis hadde Vibeke slitt med dårlig selvbilde og spiseforstyrrelser, og hun følte seg, som hun sier med egne ord, for tjukk og stygg for denne verden.

Den Vibeke Nordstrands Blad møter på Café Mistral på Majorstuen er sprudlende, smittsomt glad og selvsikker. Så hva skjedde egentlig?

– Det var to helt avgjørende ting som skjedde. Først ble jeg utsatt for en bilulykke der jeg fikk en kraftig whiplash. Jeg dro til legen, og han spurte meg hvordan jeg hadde det. Dermed begynte jeg å fortelle han hvordan jeg egentlig hadde det, at jeg var lite fornøyd med meg selv og at jeg hadde spiseforstyrrelser, sier Vibeke.

Legen henviste henne deretter til psykolog som hjalp henne framover. Men det var også en annen avgjørende hendelse som virkelig fikk henne til å gjøre noe med situasjonen.

– Jeg hadde så dårlig selvbilde og var så negativ at en dag kom en av kollegene mine bort og sa, ”nå er jeg så dritt lei av hele deg, vi er alle dritt lei av hele deg. Vi har snakket med sjefen, men han tør ikke å gjøre noe”. Det var forferdelig å høre der og da, men i dag er det den beste beskjeden jeg noen gang har fått.

Mye etterutdanning

Denne ærlige beskjeden var utslagsgivende for hva som deretter hendte. Vibeke fikk anbefalt boken ”Making Friends” av Andrew Matthews, som videre inspirerte til flere bøker innen selvutvikling.

Hun tok Dale Carnegie kurs i kommunikasjon og ledelse, coaching, psykologi og hypnosekurs, NLP Practitioner og Master.

– Det som var så fint med å ta alle disse kursene var at jeg kom meg ut av komfortsonen, slik at jeg ble bedre til å styre eget liv og ta egne avgjørelser. I kurset for kommunikasjon og ledelse gjorde jeg det så bra at jeg ble gruppeleder for seinere kurs, og det lærte meg at det er lett å endre seg hvis man virkelig vil, sier Vibeke.

Til slutt endte hun opp med å starte et eget firma der hun holder kurs og foredrag innen begeistring og mentaltrening.

Dette synes hun er så gøy, interessant og givende at hun ikke ser på dette som en jobb, men en måte å leve et spennende liv på.

Mye å lære av idrettsutøvernes mentaltrening

Vibeke tror at det at hun selv har gått skikkelig på trynet gjør kursene hennes mer troverdige og tillitskapende.

– Vi trenger mer begeistring i livene våre, og hvis vi ikke tar styring over vårt eget liv kommer andre til å gjøre det. Det handler om bevisstgjøring av hva man vil i livet, og deretter å finne strategi for å komme seg dit, sier Vibeke.

Hun liker å si at det er en viktig likhet mellom Bjørn Dæhlie og henne selv.

– Han kjøpte seg ski, lærte seg forskjellige teknikker og trente seg opp til å bli skiløper. Jeg startet med å finne riktig teknikker for å få en bedre hverdag, trente og trente, gikk på trynet et par ganger, men kom meg tilbake i sporet igjen, og føler at jeg i dag er verdensmester i å leve mitt liv slik jeg ønsker, sier Vibeke, som har gitt seg selv tittelen begeistringstrener.

I disse VM-tider har det vært mye snakk om mentaltrening, og Vibeke mener vi har mye å lære av idrettsutøverne.

– Akkurat som Northug visualiserer hele femmila gang på gang forlengs og baklengs, visualiserer jeg dagen min hver morgen fra slutt til start. Man kan se livet som et stort puslespill der hver dag er en liten del av puslespillet. Hvis man allerede har sett bildet av hvordan puslespillet skal se ut når det er ferdig blir det lettere å legge brikkene. Derfor bør man først finne seg et mål, og ut ifra det lage en strategi for hvordan man lettest kan komme seg dit.

Bytte ut dårlige ord

Følesene våre kommer fra tankene våre og tanker kommer fra inntrykk, og vi bestemmer selv hvilke ord vi beskriver disse inntrykkene på. Noen ord tar mer energi enn andre.

Et eksempel er ordet må. Ved å bytte ut må til vil, kan en få både glede og mer energi.

Selv har Vibeke fullstendig fjernet ordet ”slanking” fra eget vokabular. Det finner aldri veien til hennes tunge mer. Hvordan man velger tankene sine er noe hun legger stor vekt på.

– Tankens kraft er sterk, og denne kan alle trene opp. Vi må bli kvitt drøvtyggertankene og heller komme inn i en positiv bane. Det er to ting som er likt for alle, og det er at døgnet har 24 timer, og at man har et valg. Er du fornøyd med alt du gjør, fortsett med det. Er du misfornøyd, finn en ny strategi og gjør noe med det.

Kurssenter i kjelleren

I disse dager inreder Vibeke kjelleren sin på Nordstrand til å ta imot kursdeltakere. Her skal hun holde kurs for grupper og enkeltpersoner, ettersom hva man føler seg mest komfortabel med, men hun holder også kurs rundt om i Oslo-området.

For øyeblikket jobber hun for å finne muligheter til å holde kurs eller foredrag for elever ved videregående skoler.

Ikke alltid rosenrødt

Men også for Vibeke kommer det dager som er mer utfordrende enn andre.

– Mange sier det høres så enkelt ut når jeg snakker om hvordan jeg har endret meg, men det har vært en lang vei, med mye trening for å komme dit jeg er i dag.

– Hvordan føler du deg egentlig i dag?

– Ja du, i dag har jeg det bra. Jeg elsker det jeg driver med, og vil holde på til jeg blir gammel. Dette er ikke noe jeg ønsker å pensjonere meg fra.

Mens Vibeke haster videre til neste kurs, og artikkelen skrives mens kveldinga faller på, tikker det inn en sms:

Heisann. Takk for hyggelig prat. Tenkte litt.. Ja i dag er jeg lykkelig. Og hver morgen sier jeg til meg selv, ”i dag skal jeg lage meg en fin dag”. Og her er min favorittsetning som etter lang trening alltid dukker opp i utfordrende situasjoner, ”hvordan kan jeg bruke dette positivt”. Glad kveld til deg. Vibeke.


Du finner mer om Vibeke på www.olss.no.