*Nettavisen* Nyheter.

Nå vil Iran samarbeide

Foto: Vahid Salemi (AP)

Positiv til FN-forslaget om å anrike atombrensel utenfor landets grenser.

29.10.09 14:12

President Mahmoud Ahmadinejad beskriver dette siste forslaget fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) som et trekk fra «konfrontasjon til samarbeid» av vestlige stormakter.

Fredelige formål
Lørdag ankom et team med inspektører fra IAEA til Iran for å inspisere et nytt atomanlegg ved byen Qom. Det var første gang det uferdige anlegget for anriking av uran som Iran informerte om i september, ble inspisert. Nå kan også en avtale om å anrike atombrensel i utlandet være med på å lette spenningen rundt Irans atomprogram.


Iran insisterer fortsatt på at de har rett til å anrike uran til fredelige formål, men USA og flere andre vestlige land er redd de har planer om å framstille atomvåpen.

- Utveksling av anriket brensel, kjernefysisk samarbeid, bygging av kraftverk og reaktorer, ønsker vi velkommen. Vi er klare til å samarbeide, sa Ahmadinejad i en TV-tale fra byen Mashhad torsdag.

Ærlige kritikere?
Ifølge nyhetsbyrået AFP gjentok presidenten at Iran ikke vil gå tilbake på sin rett til å framstille fredelig atomenergi. Han legger til at forsyningene av anriket brensel fra vesten ville være en sjanse til å teste «ærlighet» til Irans kritikere.

Det er ventet at myndighetene i Teheran vil akseptere rammene av IAEAs avtale, men at de samtidig vil kreve noen endringer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.