Gå til sidens hovedinnhold

Nå vil politiet ta flere som driver med kompiskjøring

Tilbyr du skyss i helgene mot betaling, kan du vente deg en saftig bot om du oppdages av politiet.

- Det er flere grunner til at vi skal slå ned på dette. Det er svart arbeid. Men det er også slik at de ikke har løyve eller vandelsattest, sier politibetjent Aleksander Naley i Sør-Vest politidistrikt til NRK.

Han oppfordrer folk til å slutte med kompiskjøring med en gang.

Kompiskjøring er den nye måten å organisere piratvirksomhet på, mener politiet. Blir du tatt for pirattaxikjøring, vil du få en bot på mellom 10.000 og 15.000 kroner, samtidig som bilen din blir avskiltet i tre måneder, skriver NRK.

Les også: Ny regel: Nå må drosjesjåføren gi deg et pristilbud - og laveste pris gjelder

Ikke felles transportbehov

Kompiskjøring er når du på en kompiskjøring-gruppe på sosiale medier melder deg som sjåfør, og du og passasjeren avtaler møtested og pris. Du får betalt med kontanter eller via en betalingsapp.

«Det trengst ikkje løyve når den som rår over ein personbil, tek med seg folk som har eit samanfallande transportbehov som han sjølv. Vederlaget for transporten kan ikkje overstige passasjerane sin forholdsmessige del av transportkostnadene», står det i loven.

Kostnadene for transport skal regnes ut fra den skattefrie satsen for kilometergodtgjørelse i reiseregulativ for staten, med eventuelle tillegg for kostnader for bompenger og ferje.

Les også: Nå kan du finne billigste taxi i Vy-appen

Ny lov gjør det enklere

Det har vært vanskelig å slå ned på kompiskjøring - helt til yrkestransportloven paragraf 4 ble endret i sommer:

«Den som mot vederlag vil drive nasjonal eller internasjonal persontransport med motorvogn, må ha løyve. Det same gjeld den som utfører persontransport mot vederlag på liknande måte som drosje når tilbod om transport vert retta til ålmenta på offentleg plass eller via digitale plattformen».

Mange er nemlig medlemmer av grupper på Facebook hvor de melder seg som sjåfører, og dermed ikke har felles transportbehov som den de skal kjøre.

Ifølge Norges Taxiforbund er det totalt rundt 420.000 medlemmer i ulike kompiskjøring-grupper landet over.

– Det er ikke et taxiproblem. Dette er et samfunnsproblem, sier Morten Eriksen, fylkesleder i Norges Taxiforbund avdeling Rogaland.

Les også: Google Maps vil stoppe deg fra å bli lurt av taxisjåfører

Unndrar skatt

Ifølge NRK unndras det så mye som rundt en halv milliard kroner i skatt hvert år - på grunn av kompiskjøring.

En kilde sier til NRK at hun driver med kompiskjøring for å få ekstrainntekt, samtidig som hun synes det er fint å hjelpe dem som ikke har råd til å kjøre taxi.

Les også

Tok taxi hjem etter Paradise Hotel-fest: - Plutselig ble det helt svart

Kommentarer til denne saken