*Nettavisen* Nyheter.

Nå vil Windows XP forsvinne

Foto: (Winsupersite.com)

Windows XP kan få sin endelige død ved at den blir en del av nye Windows 7.

Microsoft har offentlig forsøkt så godt de kan med å omtale Windows Vista som en suksess, men realiteten er at operativsystemet på langt nær har vært den suksessen som en hadde håpet.

Og til tross for at Vista etter hvert har blitt en ganske så god løsning, har startproblemer gitt det et uoverkommelig dårlig rykte.

Programmer fungerer ikke på Vista
Et annet vesentlig problem for Microsoft har vært at de grunnleggende endringene de gjorde fra XP til Vista har ført til at mange bedrifter nekter å gå over til en ny versjon da mye av deres interne programvareløsninger rett og slett ikke fungerer på Windows Vista. Blant annet er det mange systemer som er spesialtilpasset Internet Explorer 6, som ikke fungerer på senere versjoner.

Og i utgangspunktet kommer ikke denne situasjonen til å være noe bedre når Windows 7 trolig dukker opp mot slutten av året. Windows 7 er nemlig bygget på den samme kjernen som Vista, men med betydelige endringer som gjør den både raskere og langt mer brukervennlig.

Alt vil fungere på Windows 7
Men Microsoft har lært av sine tidligere feil. Selskapet har nå avslørt en tidligere ukjent funksjon som kommer som et tillegg til Windows 7 som vil gjøre det mulig å kjøre alle programmer som er laget for Windows XP.

Funksjonen har fått navnet Windows XP Mode (tidligere kjent som Windows Virtual PC) og er en betydelig mer omfattende funksjon enn «kompatibilitetsmodus» som vi kjenner fra både XP og Vista, som stort sett aldri fungerer.

Den nye XP Mode er nemlig en helt egen Windows XP-installasjon som kjøres i bakgrunnen som en egen virtuell datamaskin.

Flere fordeler
I praksis betyr det at Windows 7 ikke bare forsøker å endre litt oppførsel for å komme XP-programmer i møte, men faktisk kjører et fullverdig Windows XP-operativsystem i bakgrunnen som håndterer programmer som krever Windows XP. Programmene dukker opp i brukergrensesnittet til Windows 7 på vanlig måte.

Ifølge Paul Thurrott i WinSupersite vil denne endringen ha en dobbel positiv effekt. For det første vil den problemene ved å oppgradere operativsystemet fra Windows XP, som blant annet betyr bedre sikkerhet. Men kanskje vel så viktig er det at Microsoft kan fjerne en rekke funksjoner i Windows 7 som er laget for bedre bakoverkompabilitet, med det resultat at operativsystemet blir både mindre og raskere.

Thurrott melder at Windows XP Mode ikke vil komme som en integrert i Windows 7, men vil bli gratis å laste ned for de som har kjøpt Pro, Enterprise og Ultimate-versjonene av Windows 7.

Ikke for alle datamaskiner
Funksjonen kommer med en aldri så liten ulempe: For å få det til å fungere må du ha en prosessor som har støtte for virtualisering, noe de fleste avanserte nye prosessorer fra Intel og AMD har støtte for.

Det er derimot verdt å merke seg at for eksempel billigversjonen av Intels populære Core 2 Duo, som fortsatt selges under Pentium-navnet (og som gjerne feilmerkes i nettbutikker), ikke har støtte for denne typen funksjoner. Det samme vil gjelde det meste annet av billigere prosessorer.

Fortsatt ukjent Windows 7-lansering
Det er fortsatt ikke kjent når Windows 7 vil bli tilgjengelig. Den såkalte «Release Candidate»-versjonen av Windows 7 vil bli gjort tilgjengelig siste dag i april. Som navnet tilsier er dette en versjon som Microsoft mener er så ferdig at den bør være god nok til å lansere. Ryktene går fortsatt på september som lanseringstidspunkt, mens det offisielle fra Microsoft fortsatt er etter nyttår.

Du kan se en rekke skjermbilder fra programmet her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.