*Nettavisen* Nyheter.

Naboene hørte Mendji (11) rope på mamma

Foto: JEWEL SAMAD (AFP)

Jenta overlevde åtte døgn i jordskjelvruinene.

21.01.10 10:46

- Det er virkelig et mirakel. Hun kommer sakte, men sikkert tilbake til livet. Hun er velsignet av gudene, sier kirurgen Dominique Jean som jobber for den franske organisasjonen Virada til AFP.

Mendji Bahina Sanon (11) ble reddet ut fra sitt sammenraste hjem, over åtte dager etter at det voldsomme jordskjelvet rammet Haiti.

Ropte på mamma
Det var naboer av jenta som fikk henne ut. Hun skal være i forholdsvis god form, men er sterkt dehydrert og har mareritt. 11-åringen ligger nå på et fransk sykehus i Port-au- Prince, der moren sitter ved hennes side.

Hun var på jobb da skjelvet rammet.

- Jeg forlot mine fem barn hjemme. Da jordskjelvet rammet oss fikk jeg panikk. Jeg trodde de var døde alle sammen, sier kvinnen, som løp hjem og fant tre av barna i livet og relativt uskadd, men sønnen på fem var død.

Håpet svinner
I flere dager lette hun og Mendjis søsken etter henne, men ga til slutt opp håpet. Onsdag morgen kom så naboer løpende for å fortelle at de hadde hørt datteren hennes rope på moren.

Mendji er den siste som er reddet ut i live, og gir fortsatt håp til de mange tusen haitianerne som savner sine kjære.

Så langt er over 110 reddet ut i live, men FN gikk onsdag ut og sa at det er lite håp om å finne flere overlevende.

Les: Baby har levd halve livet i ruinene

Og les: - Sang da hun ble reddet

I leire
Samtidig fortsetter leger og nødhjelpsarbeidere å arbeide på spreng for å hjelpe de som har overlevd.

Mye av organisasjonenes utstyr kommer ikke fram i det fattige landet, og de mange og alvorlige skadene - som måtte vente i dagevis før de ble behandlet - har ført til tusenvis av amputasjoner, noe som gjør fremtiden for mange enda mer usikker.

Enda flere har mistet hus og alt de eier, og bor nå i skrøpelige leire uten sanitære behov dekket.

- Det er over 300 av disse leirene rundt om i byen med anslagsvis 370.000 personer som bor i provisoriske telt og uten vannforsyninger, heter det i en uttalelse fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

- Før det kan skaffes telt, er prioriterte behov for dem i leirene presenninger, vannbeholdere og vannrensende tabletter.

De med familie eller kontakter utenfor byen har flyktet fra hovedstaden for å søke hjelp, ifølge IOM. Resultatet er at hele nabolag i Port-au-Prince ligger øde.

Les: 370.000 med provisorisk husly i Haiti

Havna åpnet
Blant lyspunktene i hjelpearbeidet er at havna i Port-au-Prince gjenåpnes. Det betyr at det kan bli betydelig enklere å få inn nødhjelp og forsyninger til de jordskjelvrammede. Flyplassen ved den haitiske hovedstaden har vært en flaskehals i nødhjelpsarbeidet ettersom den kun har én rullebane.

Håpet er nå at det skal komme sårt tiltrengte forsyninger av drivstoff til landet gjennom havna.

Les: Hovedhavna i Haiti gjenåpner

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jewel Samad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag