Gå til sidens hovedinnhold

- Naboer blir som oftest overrasket

Politiet avdekker flere marihuanaplantasjer i leiligheter enn tidligere. Naboer aner som oftest ikke at de eksisterer.

- Innendørs cannabisdyrking er et fenomen i Europa akkurat som utendørs dyrking i Latin-Amerika og Afrika. Politiet har avdekket flere plantasjer i 2012 sammenlignet med de to foregående årene. I Oslo avdekker vi mariuhanaplantasjer månedelig, sier politiførstebetjent Rune Solberg Swahn som leder spesielle operasjoner ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.

To straffesaker etter avsløringer av cannabisplantasjer i Oslo-leiligheter går nå i Oslo tingrett.

En mann er tiltalt for å ha dyrket fram 299 planter og 345 stiklinger i en leilighet rett bak Det kongelige slott i Oslo.

En annen mann hadde flere leiligheter rundt Alexander Kiellands plass i Oslo der han, i følge tiltalen, dyrket fram 244 cannabisplanter.

- Naboene blir overrasket
32-åringen ved Alexander Kiellandsplass hadde har drevet plantasjer i flere leiligheter. Hvor lenge han har holdt på er uvisst. Han har ikke hatt fast inntekt siden han kom ut av fengsel i 2008, og har i flere år hatt flere leiligheter i Oslo. Mannen hevder likevel at han ble cannabisgartner bare noen måneder før politiet avslørte ham.

- Hva sier naboene når dere spør dem om virksomheten som har foregått i disse leilighetene?

- Naboer blir som oftest overrasket, og ganske ofte blir styreledere og vaktmestere også det, sier politiførstebetjent Swahn. Han sier at disse leilighetene finner de over hele byen - det er ingen spesielle områder som utmerker seg.

Noen av de som dyrker cannabis er profesjonelle gartnere som gjør jobben for investorer.

Andre driver på egen hånd, og for noen av dem er det mer en hobbyvirksomhet ved siden av annen virksomhet.

Slik avslører du plantasjen
- Hvordan kan man forstå at naboen dyrker cannabis?

- Cannabis har en søtlig kvalmende lukt. Den er ganske sterk, men det blir brukt avtrekksvifter og kullfiltere for å redusere lukten. Du vil nok likevel kunne lukte det hvis døren til leiligheten åpnes, sier Swahn.

Han sier at denne virksomheten også krever store mengder potter, jord, lysarmaturer og rør som må bæres inn i leiligheten.

I mange av disse leiligheten bor det ikke folk, men det vil være daglig besøk fordi plantasjen trenger kontinuerlig oppfølging.

Skadelig
- Flere av plantasjene som er avdekket har ført til totalrehabilitering av boligen. Ofte er det fukt i boligene, og de kan være rammet av helseskadelige sopper, sier Swahn.

Flere plantasjer har blitt avslørt på grunn av vann som har rent ned til naboleiligheten. I Nederland har det også vært flere branner som følge av amatørmessig elektrikkerarbeid i disse plantasjene.

- Det er all grunn til å advare mot brannfaren som følge av denne virksomheten. Når de monterer plantasjen så gjør de ofte de elektriske koblingene selv, og noen ganger stjeler de strøm utenom de vanlige punktene, sier politiførstebetjenten.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto