*Nettavisen* Nyheter.

Naboer vil ikke ha Utøya-minnesmerke

Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren er den svenske kuntneren Jonas Dahlberg. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den måten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren er den svenske kuntneren Jonas Dahlberg. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den måten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix Foto: Jonas Dahlberg Studio (NTB scanpix)

Flere av naboene på Sørbråten i Hole i Buskerud, der det planlagte nasjonale minnesmerket etter 22. juli skal stå, vil helst ikke ha det i sitt nabolag.

Flere kaller vinnerutkastet en «voldtekt av naturen» og en «retraumatisering av dem som var uskyldige vitner til tragedien 22. juli», melder NRK.

– Det blir såpass iøynefallende at de som bor her vil se det hver eneste dag. Det er ingen ting som kan dekke det, sier Ole Morten Jensen, talsperson for Facebook-gruppen «Nei til vedtatte minnesmerke på Sørbråten i Hole».

Facebook-gruppen har på under en uke fått 600 medlemmer. Deres formål er å kjempe mot det de kaller «det enorme naturinngrepet som staten har vedtatt», byggingen av 22. juli-minnestedet på Sørbråten, en odde på landsiden like nord for Utøya camping.

Det skal bli en park der folk kan minnes, men naboene på Sørbråten i Hole vil helst glemme det som skjedde den 22. juli 2011. De vil ikke ha et nasjonalt minnesmerket i sitt nabolag.

– Vi sliter litt med å akseptere at vi skal bli påminnet 22. juli hver eneste dag resten av livet. Vi motsetter oss ikke å ha minnested på Sørbråten, men i den pompøse tilstanden det er fremstilt blir det veldig voldsomt, heter det på Facebook-gruppen.

Etter planene starter gravingen etter påske, for at minnesmerket skal stå ferdig til den 22. juli 2015.

Det er Statens fagorgan for kunst i offentlige rom (Koro) som har ansvaret for utformingen av minnestedene i Regjeringskvartalet og på Sørbråten ved Utøya.

– Vi skal ha et åpent møte om dette i Hole 27. mars, nettopp fordi vi skal høre på dem som har markert at de av ulike grunner har synspunkter som gjør at de har gått inn i denne aksjonen, sier direktør i Koro, Svein Bjørkås til NRK. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.