Gå til sidens hovedinnhold

Nabolandene sier presidenten er klar for våpenhvile

Sørsudanske myndigheter er klare til å inngå en umiddelbar våpenhvile, ifølge den ferske nasjonens naboland.

Det har vært en voldsom voldsutvikling i Sør-Sudan den siste tiden etter at soldater fra regjeringsstyrken til president Salva Kiir støtte sammen med styrker som er lojale mot den avsatte visepresidenten Riek Machar.

Flere tusen er drept i uroen som fulgte, og presset for å finne en løsning på konflikten er stor. Ifølge en gruppe statsledere fra nabolandene er imidlertid Kiir innstilt på å legge ned våpnene umiddelbart.

– Vi ønsker velkommen den beslutningen myndighetene i Sør-Sudan har tatt om å inngå en umiddelbar våpenhvile, og ber Riek Machar og andre parter om å gjøre lignende forpliktelser, heter det i en uttalelse fra nabolandene som møttes i Nairobi fredag. (©NTB)

Bred innsats for fred

Dagen etter at Kenyas president og den etiopiske statsministeren meldte om konstruktive samtaler med Sør-Sudans president Salva Kiir i Juba, møtes flere østafrikanske presidenter i Nairobi for å diskutere de neste skrittene.

FN kunngjorde torsdag at FN-styrkene i landet nesten skal dobles til 12.500 soldater og 1.300 politifolk, som skal hentes fra andre FN-styrker i Darfur, Kongo og Liberia.

– Vi jobber for å få sendt flere av de kritiske elementene vi trenger i Sør-Sudan innen 48 timer, sa FNs spesialutsending til Sør-Sudan, Hilde Frafjord Johnson. Hun understreket at det haster å stanse voldsutviklingen.

Eksplosiv utvikling
Spenningen i Sør-Sudan, som fikk sin uavhengighet for bare to år siden, eksploderte brått 15. desember da regjeringsstyrkene til president Kiir støtte sammen med soldater som er lojale mot den avsatte visepresidenten Riek Machar.

Kampene har på kort tid spredt seg til halvparten av Sør-Sudans ti delstater. Tusener av mennesker er drept, ytterligere titusener er på flukt, og landets livsviktige oljeproduksjon er halvert.

Mens konflikten først syntes å starte som en maktkamp mellom Kiir og Machar, utviklet den seg raskt til en etnisk konflikt mellom Kiirs dinkastamme og Machars nuer.

(Artikkelen fortsetter).

Internflyktninger
Frafjord Johnson sier at landets militære har fått mer å hanskes med enn de klarer, når de skal gi beskyttelse til 50.000 skrekkslagne internflyktninger som søker tilflukt i FN-styrkenes baser.

– Disse siste elleve dagene har medført store prøvelser for Sør-Sudan og alle innbyggerne i denne nye nasjonen. Det som har skjedd den siste uka, har brakt tilbake fortidens mareritt, sier hun.

Torsdag raste kampene i den nordlige delen av landet, der mye av oljeproduksjonen er konsentrert. En talsmann for de militære sa at styrkene til Machar kjempet i sentrum av byen Malakal.

Internasjonalt press
Samtidig trappes det internasjonale presset på Kiir og Machar opp, parallelt med FNs innsats.

USA gjorde det klart at all bistand til Sør-Sudan blir avsluttet med øyeblikkelig virkning om Kiir blir styrtet, og Kina, som har store oljeinteresser i landet, sender sin spesialutsending for Afrika for å søke en løsning.

Etter å ha fått beretninger om hauger med lik i massegraver, summariske likvideringer og massevoldtekter, lovte FNs generalsekretær Ban Ki-moon at de ansvarlige for grusomhetene skal få betale dyrt.

Harde kamper
Kampene har vært svært intense mange steder. En AFP-korrespondent som besøkte byen Bor etter at den var gjenerobret av regjeringsstyrkene, melder om lik strødd rundt i gatene og butikker som var plyndret.

FN gikk denne uka ut og ba om 166 millioner dollar (1 milliard kroner) over de neste tre månedene til matfordeling, organisering av leirer for internt fordrevne og helse- og sanitærtiltak. (©NTB)

Kommentarer til denne saken