*Nettavisen* Nyheter.

Nær dobling av falske alarmer

Antallet falske brannalarmer i Bergen ble i fjor doblet sammenlignet med året før. - Enhver falsk alarm er en for mye, konstanterer brannsjef Helge Eidsnes.

10.01.06 08:07

Bergen brannvesen opplevde i fjor en hverdag med en betraktelig økning av falske og unødvendige alarmer. Mens det i 2004 var 38 falske alarmer, steg dette tallet til 68 i fjor.

- Enhver falsk alarm er en for mye, for hvis det kommer en annen alarm kan det bli kritisk for de som trenger hjelp, konstanterer brannsjef i Bergen kommune, Helge Eidsnes, overfor iBergen.no

- Falske alarmer meldes med ond hensikt, og det blir slått hardt ned på av politiet, fortsetter Eidsnes.

Fantoft versting
Det er ikke bare falske alarmer som tar oppmerksomheten til brannvesenet bort fra faktiske branner. Antall alarmer hvor det ikke er tilløp til brann, slik som damp fra dusj, steg kraftig i løpet av 2005. Med i alt 972 slike tilfeller har brannvesenet i Bergen måtte rykke ut over 250 ganger mer enn i 2004.

- Der tror jeg nok at Fantoft studentby må ta på seg en del av alarmene. De var en god kunde i fjor, sier Eidsnes og humrer.

En såkalt unødig brannalarm koster etter det iBergen.no erfarer 4000 kroner for den som utløser den, hvilket betyr at brannvesenet i Bergen har en god inntektskilde med i underkant av 4 millioner kroner i inntekter fra slike bøter.

- Men vi hadde mye heller sett at disse alarmene ble færre, vi er ikke ute etter å tjene penger, sier Eidsnes.

Under landssnittet
I alt var det 98 bygningsbranner i Bergen i fjor, og dermed holder brannvesenet seg til sitt uskrevne mål om å ligge under 100 slike branner i året. 2005 var det femte året på rad de klarte dette.

- Ser vi på antall bygningsbranner i Bergen og sammenliger det med landssnittet i forhold til befolkning, skulle vi ligget på rundt 150 bygningsbranner i året, forklarer Eidsnes.

En person mistet livet i brann i Bergen i fjor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.