*Nettavisen* Nyheter.

NAF-rapport: Bompenger ut, veibank og fond inn

29.01.14 08:40

Ett statlig veiselskap bør stå for norsk veibygging i framtiden, konkluderer Norges Automobil-Forbund (NAF) i en rapport. NAF tar til orde for å opprette en egen veibank, et veifinansieringsfond, og å kutte ut bompengesystemet.

NAFs rapport er laget på grunnlag av gjennomgang av de aller fleste kjente forslagene til hvordan veier bør finansieres. NAF har sett på modeller i utlandet.

- Vi har tatt det beste fra flere modeller og skreddersydd en løsning for Norge, sier NAF-sjef Stig Skjøstad til Aftenposten.

NAF-rapporten presenteres senere onsdag foran en forsamling som skal inkludere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), store deler av det politiske Samferdsels-Norge og sju stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet.

I rapporten foreslår NAF at ett statlig aksjeselskap skal håndtere riksveiutbyggingen i Norge. Selskapet kan godt utgå fra dagens Statens vegvesen, men må få mye makt til å prioritere hvor pengene skal brukes.

NAF foreslår videre at det opprettes en veibank, gjerne etter modell av Husbanken, og at samtidige pågående og planlagte bompengeselskaper skal refinansieres her. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.