RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nairobi: Alle gisler trolig ute av kjøpesenteret

Police officers and members of the media take cover at a distance from the Westgate Shopping Centre after continuous gunfire was heard coming from the mall in Nairobi
Police officers and members of the media take cover at a distance from the Westgate Shopping Centre after continuous gunfire was heard coming from the mall in Nairobi Foto: STRINGER (Reuters)
Sist oppdatert:
- Operasjonen nærmer seg slutten, sier utenriksministeren.

Nairobi/Oslo (NTB-Hege Wallenius): Kenyas innenriksminister Joseph Ole Lenku sier til BBC at det neppe er flere gisler igjen i kjøpesenteret som har vært okkupert av terrorister siden lørdag.

Operasjonen nærmer seg slutten, opplyser Lenku, men aksjonen fortsetter videre mot natten for å fjerne terroristene som fortsatt er forskanset i bygningene.

Lenku utelukker heller ikke at noe folk fortsatt kan være gjemt i skap og på andre steder rundt på senteret.

Tilskuere kunne i flere timer mandag se svart røyk velte ut av taket på kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Kenyanske sikkerhetsstyrker kjempet mot de væpnede angriperne inne på senteret i et forsøk på å avslutte terroraksjonen.

- Vi tror operasjonen vil være over snart, sa Lenku til reportere utenfor. Kjøpesenteret Westgate er populært blant velstående kenyanere og utlendinger i landet.

Kenyanske tjenestemenn opplyste at troppene deres hadde kontroll over alle etasjene i bygningskomplekset, men at de fortsatt kjempet mot gjenværende opprørere. Det kunne høres store eksplosjoner og intensiv skyting, melder nyhetsbyrået AFP.

Mange drepte
Røde Kors nedjusterte mandag antall døde til 62, sju færre enn tidligere oppgitt på grunn av dobbelttellinger. Antallet døde antas likevel å være langt høyere. En journalist som var inne på senteret lørdag fortalte om «hauger av kropper», melder nyhetsbyrået TT.

Blant de døde er det mange utlendinger. Så langt er det meldt om seks briter inkludert en britisk-australsk, to franske kvinner, to canadiere inkludert en diplomat, en kinesisk kvinne, to indere, en sørkoreaner, en sørafrikaner og en tysk kvinne blant de døde, ifølge deres myndigheter.

En ansatt ved kjøpesenteret, Zipporah Wanjiru, havnet midt i terrorangrepet, men overlevde ved å skjule seg under et bord.

- De skjøt ukritisk, det var som i en film hvor du så folk bli sprayet ned med kuler, sier Wanjiru til AFP.

Ytterligere over 60 personer var mandag fortsatt meldt savnet. Tallet skal omfatte både gisler, mulig drepte personer og andre som fortsatt gjemmer seg inne på senteret. Rundt 200 personer er også skadd, ifølge offentlige talspersoner. Hæren opplyser at minst 11 kenyanske soldater er såret i kampene.

Tre av angriperne drept og flere såret. Kenyansk politi opplyser at mer enn ti personer er pågrepet og skal avhøres.

Den kenyanske innenriksministeren sier til BBC at det neppe er flere gisler igjen i kjøpesenteret som er okkupert av terrorister.

Operasjonen nærmer seg slutten, opplyser utenriksminister Joseph Ole Lenku, men aksjonen fortsetter videre mot natten for å fjerne terroristene som fortsatt er forskanset i bygningene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Islamister tar på seg ansvaret
Den somaliske islamistgruppen al-Shabaab som er tilknyttet al-Qaida sier de står bak angrepet. Terroraksjonen startet lørdag da angriperne tok seg inn på senteret og fyrte av granater og automatvåpen blant personer på handletur.

Sjefen for den kenyanske hæren, Julius Karangi sier angriperne har forskjellige nasjonaliteter.

- Dette er global terrorisme, sier Karangi.

Kenyas visepresident William Ruto, skulle nå egentlig vært til stede i en rettssak mot ham i Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC). Domstolen meldte imidlertid mandag at de utsetter rettssaken, slik at visepresidenten kan dra hjem og bistå i håndteringen av terrorangrepet.

- Ti personer arrestert
Tidligere i dag ble det meldt om at ti personer er arrestert og mistenkt for medvirkning til skytedramaet ved kjøpesenteret i Nairobi. De ti satt mandag i avhør hos politiet i Kenya. Det var landets innenriksdepartement som opplyste om dette.

Det ble også meldt at 11 soldater fra det kenyanske forsvaret er såret i operasjonen ved kjøpesenteret som har pågått siden rundt 20 væpnede personer gikk til angrep lørdag.

Samtidig bekreftet innenriksdepartementet at «tre terrorister er drept så langt, mens noen andre er skadd».

- Fra flere forskjellige land
I en twittermelding fra departementet mandag ettermiddag het det at brannen ved Westgate-senteret var brakt under kontroll. Øyenvitner fortalte likevel at tykk svart røyk fortsatte å velte ut av bygningen i den kenyanske hovedstaden i ettermiddagstimene mandag.

Tidligere i dag meldte innenriksminister Joseph Ole Lenku at angriperne kommer fra flere forskjellige land. Gisseltakerne «løper og gjemmer seg», ifølge Lenku, men det skal ikke være noen mulige fluktruter bort fra den omringede bygningen. Røyken som har steget opp fra kjøpesenteret, stammer fra madrasser som terroristene satte fyr på i en matbutikk.

- Gjennom taket
Pressekonferansen ble holdt kort tid etter at kenyanske sikkerhetsstyrker gikk til aksjon mot kjøpesenteret Westgate som ble angrepet av den ytterliggående somaliske gruppa Al-Shabaab lørdag.

- Vi forsøker å ta oss inn gjennom taket, sa en sikkerhetskilde, like etter at det ble meldt om flere kraftige eksplosjoner og skyting ved bygningen.

- Det er vi som forårsaket eksplosjonen, sa kilden til nyhetsbyrået Reuters.

Kenyanske myndigheter ba deretter folk om ikke å oppholde seg i nærheten av kjøpesenteret.

- Hold dere helt unna Westgate-området. Operasjonene pågår fortsatt, het det i en Twitter-melding fra det nasjonale beredskapssenteret.

- Gisler reddet
Også Kenyas politisjef David Kimaiyo opplyste at flere gisler er reddet ut av bygningen.

-Tomlene opp for vårt team, vi har akkurat klart å redde noen av gislene. Vi får et stadig større overtak på angriperne, meldte Kimaiyo på Twitter.

TV-bilder viste mandag formiddag at svart røyk steg opp fra området der gisseltakere hadde forskanset seg med et ukjent antall gisler. Samtidig løp soldater i kamuflasjeuniformer i området, tilsynelatende for å innta nye stillinger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pressen flyttet
Flere pansrede kjøretøy og ambulanser tok oppstilling ved kjøpesenteret, mens pressefolk ble flyttet slik at de ikke lenger kunne se bygningen.

Øyenvitner har tidligere opplyst at flere av angriperne hadde sprengstoff festet til kroppen. Det er blitt hevdet at noen av gisseltakerne er kvinner, men ifølge innenriksminister Joseph Ole Lenku stemmer ikke dette. Han hevder i stedet at noen av terroristene var utkledt som kvinner for å skape forvirring.

I alt er 69 personer bekreftet drept, mens 63 personer fortsatt er savnet som følge av terroraksjonen. Det antas at flere drepte personer ligger inne i kjøpesenteret. Dødstallet kan komme til å stige kraftig, uttaler en kenyansk analytiker til BBC.

CNN skriver at på en, nå lukket, Twitter-konto listet Al-Shabaab en liste med ni personer som skal ha vært blant terroristene. Blant disse skal tre ha vært fra USA, to fra Somalia, og en fra henholdsvis Canada, Finland, Kenya og Storbritannia. Denne informasjonen er ikke bekreftet.

Ingen info om flere nordmenn
Utenriksdepartementet kan verken bekrefte eller avkrefte om flere nordmenn er blitt rammet av skytedramaet på et kjøpesenter i Kenyas hovedstad Nairobi. Departementet følger utviklingen i saken nøye.

- Situasjonen er nokså uoversiktlig, sa kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet til NTB mandag.

Departementet har fått en del bekymringsmeldinger i forbindelse med angrepet.

- Vi har mottatt telefoner fra personer i Norge som kjenner folk i Nairobi og som lurer på hvordan det går med dem. Vi har ingen bekreftede opplysninger å gå ut med om at det er andre nordmenn involvert enn de fire som allerede er omtalt i mediene, sier Elsebutangen videre.

Fire norske misjonærer var på kjøpesenteret da terroristene slo til lørdag, men disse kom seg ut senere samme dag.

Elsebutangen understreker at UD ikke med 100 prosents sikkerhet kan utelukke at andre nordmenn enn de fire misjonærene er berørt. Mandag ettermiddag ble det meldt at nesten alle gislene var reddet ut av Westgate-senteret i Nairobi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere