*Nettavisen* Nyheter.

Naken nekrofili begeistrer

Det er umulig å stille seg likegyldig til Teatergarasjens sesongåpning i Bergen. Responsen er formidabel og teateret adresserer suksessen til Trond Giske. Se bildene.

25.01.06 14:09

(TV 2 Nettavisen/Bergen:) BIT Teatergarasjen er som Black Box i Oslo og Avant Garden i Trondheim scenen for det avantgardistiske og ekstreme teater. I år åpner sesongen med gjestebesøk av belgiske Abattoir Fermé. Kompaniet henter virkemidler fra den popkulturelle industrien og står på terskelen til et internasjonalt gjennombrudd. Det er første gangen de gjester Norge.

- De er i ferd med å bryte igjennom i det hollandske språkområdet, og nå står Tyskland og England for tur. Teatergarasjen har hatt tradisjon for å plukke kompani som er i ferd med å bryte igjennom, og det er vi stolte av, sier kunsterisk leder Sven Åge Birkeland til TV 2 Nettavisen.

SE BILDENE FRA FORESTILLINGEN NEDERST PÅ SIDEN

Nekrofilt begjær

Han forteller at Abattoir Fermé er satt sammen av folk fra tv-, film- og popbransjen. Og de tar konsekvensene av nettopp dette - og sin unge bakgrunn.

- De har sett seg lei av den kjølige tekstforståelsen, og stiller seg spørsmål om det er noe de kan gjøre med det.

I løpet av uken spiller de to stykker ved teateret, «Indie» og «Galapagos». Ingredienser er menneskenes fremmedgjorthet overfor hverandre, fravær av samhandling, og groteske bilder som patologens begjær overfor det nakne kvinneliket. Det hele topper seg i urinering, urindrikking, ekskrementbading, frenetisk opphakking av grisehoder og hissende nakendans.

- Hvorfor er det nødvendig å bruke så sterke virkemidler?

- Per definisjon er det nødvendig at noen går ett steg videre, fordi den beste forestillingen ikke er laget ennå. For å sikre en tradisjon, er det også nødvendig å presse grensene for denne.

- Etter min oppfatning er disse eksponenter for en forestilling som er veldig vellykket.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: BIT/Stefan Lernous

Ung og gammel kritikk

Introduksjonen av oppsetningene har skapt sjokk-overskrifter i bergenspressen. Og etter premieren var det flere hoderystende publikummere. Like fullt har stykket fått god mottakelse av kritikerne.

- Det går ofte et skille mellom yngre og eldre kritikere. De yngre som er oppvokst med internett og digitalt tv, leser nok prosjektet annerledes enn dem som oppfatter farge-tv som en trussel.

- Vi stiller aldri spørsmål ved samme type virkemidler på film. Men når man får det live på scenen, får det en helt annen trøkk.

Også blant de unge var meningene delt etter premieren. Mens noen ristet på hodet, eller var full av spørsmål om stykket, var andre over seg av begeistring. Kunsterisk leder ser et sterkt humanistisk budskap.

- Ja, jeg ser dette som et veldig humant prosjekt. Der det humanistiske synet går ut på at mennesket er bra, men har forbedringspotensiale.

HER ER OVERSIKT VÅRPROGRAMMET VED TEATERET

Godt billettsalg

BIT Teatergarasjen skapte også overskrifter med popkulturelle XL Productions under festivalen Meteor i 2005. Dette og flere andre stykker har sikret en solid drift i 2005, med et jevnt godt billettsalg, opplyser informasjonsansvarlig, Andreas Langenes.

- Vi har hatt en tett produksjon i 2005, med festival og godt billettsalg. Også denne uken med sesongåpning har vært bra, med rundt 80 prosent dekning.

FRA FESTIVALEN 2005: DANSER NAKEN I BERGEN

Vil vekke Giske

På tross av at den belgiske avantgardetruppen er innhyret med hjelp av midler fra Norsk kulturråd, er støtten til avantgardeteatrene «urovekkende» mindre enn til intitusjonsteatrene, påpeker Birkeland.

- Vi har festspill hele året, med utenlandske oppsetninger og respekterte teaterhus som gjester. Men vår andel i dekning av driften er langt høyere enn for institusjonsteatrene.

Etter 23 års drift mener derfor Birkeland at politikerne har et godt stykke vei å gå i å anerkjenne avantgardeteatrenes arbeid.

- Vi er slett ikke fornøyd, og det kommer kulturminister Trond Giske til å få vite helt til han ikke får sove skikkelig om natten, sier han i en avsluttende kommentar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.