*Nettavisen* Nyheter.

Nakenbilder på rundgang

Intime MMS-bilder videresendes ofte av mottakeren, selv om de er aldri så private og kun ment for hans eller hennes øyne.

24.01.07 14:31

Har du sendt sexy bilder av deg selv til en venn eller en kjæreste? Da skal du ikke føle deg trygg, i hvert fall ikke dersom du er ung.

Nakenbilder videresendes
Rapporten SMS-flørtere, mobilposører og mobilblottere fra Universitetet i Trondheim (NTNU) kartlegger norske ungdommers mobilvaner på godt og ondt, og det er her uvanen avsløres:

Mottakere av sexy bilder har vondt for å holde bildene for seg selv. Fotografiene blir som hemmeligheter det er uimotståelig fristende å dele med andre.

- Selv om avsender forutsetter at man ikke videresender intime bilder, kan vennskap fort bli satt til side dersom mottakeren plutselig sitter med informasjon av sensibel og sensasjonspreget karakter, sier førsteamanuensis Berit Skog ved NTNU.

På et blunk kan altså puppebildet du sendte kjæresten som en intim og humoristisk nattamelding, være spredt som kjedebrev til en lang rekke mottakere - eller enda verre: Det havner på Internett og blir allemannseie.

Ukjent omfang
Det er hevet over tvil at fenomenet forekommer, men det er ikke samlet inn data som kartlegger omfanget av oppførselen. Derimot har undersøkelsen kartlagt hvor mange ungdommer som sender sexy bilder av seg selv til andre.

- Rundt halvparten av de spurte sender bilder av seg selv til andre. Det vanligste er å sende portrett- og ansiktsbilder, og dernest festbilder. Likevel sender så mange som 23 prosent av disse det vi kaller ”sexy bilder” av seg selv, konstaterer Skog.

Det er først og fremst guttene som er disponert for å sende sexy selvportretter: 32 prosent av dem bekrefter å ha gjort dette, mot 16 prosent av jentene. Det er atten- og nittenåringene som er mest tilbøyelige til å fotografere sexy bilder av seg selv og sende til andre:

  • I aldersgruppen til og med 17 år sender 17 prosent sexy bilder av seg selv.
  • I aldersgruppen 18-19 år er tallet 31 prosent.
  • I aldersgruppen 20-24 år er tallet 18 prosent.

Fort gjort
Skog peker på flere årsaker når distribusjonen av private bilder skal forklares.

- Det er fort, enkelt og greit å ta et MMS-bilde. Fordi en slipper ansikt-til-ansikt-kommunikasjon, våger en kanskje å slippe seg mer løs. Mye tyder dessuten på at dagens unge har et annet forhold til eksponering av kropp enn tidligere generasjoner, sier hun.

Kroppen fremstår i langt større grad enn tidligere som et symbol på identitet og selvbilde, og MMS er en lettvint eksponeringsstrategi som passer eksponeringsbehovet som hånd i hanske, fastslås det i rapporten.

Denne saken er hentet fra Mobilen.no.

Videresender du nakenbilder du får? Ta diskusjonen under!

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.