I desember oppga seks av ti at de tror at antall nye tilfeller av koronasmittede i Norge vil øke og at de forventer at pandemien vil vedvare det neste år, ifølge en undersøkelse fra Norsk koronamonitor.

Tirsdag morgen gikk Støre ut og sa seg enig i folket, og statsministeren forventer en tøff vinter.

- De neste månedene vil bli krevende. Koronaviruset vil prege hverdagen vår gjennom vinteren, sa statsministeren.

Mandag bekreftet FHI at omikronvarianten står for over 70 prosent av de sekvenserte smittetilfellene i Norge. Dermed har den svært smittsomme varianten tatt over for deltavarianten, som den dominerende virusmutasjonen i Norge.

Les også: Første dose satt med norsk T-cellevaksine mot koronaviruset

Bedre immunitet

Til tross for det høye smittetrykket, gir mildt sykdomsforløp optimisme hos assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet.

– Kanskje er omikron også litt veien ut av pandemien. Det at vi nå både har god tilgang på vaksiner i stadig flere land, og en mindre farlig virusvariant som smitter lett, det bidrar på den positive siden til å bygge immunitet ganske raskt, sier Nakstad til NRK.

Vitenskapelige studier fra blant annet Storbritannia, Sør-Afrika og Danmark peker mot at omikron gir et mildere sykdomsforløp, og færre kritisk syke og døde.

Omikronvarianten ble oppdaget i Norge 1. desember i fjor, og den høye smittsomhetsgraden gjør at Europa får en vanskelig vinter.

Det er ingen tvil om at januar blir en tøff måned, forklarer Nakstad til statskanalen.

– Men fordi så mange blir smittet og er vaksinert med oppfriskingsdose vil vi kanskje komme ut av denne vinteren med bedre immunitet, og det vil hjelpe oss ut av pandemien, legger han til.

Les også: Nakstad skryter av tiltakene, men delta-bølgen snudde før de nasjonale tiltakene trådte i kraft

Stigende trend

Etter juletider der mange trolig har latt være og teste seg, har det blitt en stigende kurve i smittetilfeller de første dagene av det nye året.

Sist døgn ble det registrert over 5233 nye smittetilfeller i Norge. Dermed er det totallet antallet tilfeller oppe på over 400.000 siden det første koronatilfellet ble påvist i mars 2020.

Over 80.000 av smittetilfellene er i aldersgruppen 10 til 19 år, viser tallene fra FHI.

Oslo står for en firedel av smittetilfellene. Siste døgn registrerte hovedstaden 1.033 nye koronasmittede, og kom dermed opp i totalt 100.660 smittetilfeller, ifølge kommunens tall.

Les også: Mystisk hjernesykdom rammer stadig flere unge mennesker