Tromsø innførte munnbindpåbud første uka i november. Munnbindkravet gjelder innendørs der en ikke kan holde avstand til andre, eksempelvis butikker, fellesarealer på kjøpesenter, kollektivtrafikk, taxi og på serveringssteder når man ikke sitter på plassen sin.
Les også: Eksperter er skremt av ny koronavariant: - Vi vet ennå svært lite om den
I Bergen ble det for noen dager siden også vedtatt en lokal forskrift om munnbindpåbud, og Trondheim har også hatt et påbud siden midten av november. Nå, senest på onsdag, kom byrådsleder Raymond Johansen med en sterk anbefaling om at Oslo-folket bør ta frem munnbindet igjen.
- Folk bør ha munnbind i vesker og jakker. Nå ber vi alle i Oslo om å bruke munnbind i kollektivtransporten, på kjøpesentre og i taxier, var Johansens klare beskjed.
Torsdag ettermiddag varsler helseminister Ingvild Kjerkol at det vil bli endringer i koronastrategien.
– Jeg er helt enig med ordførerne i Bergensregionen om at den strategien som lå til grunn for gjenåpning 25. september ikke er formålstjenlig lenger. Derfor jobber vi nå med å revidere den.
Lite etterlevelse har gitt konsekvenser
Enn så lenge har Oslos byrådsleder kun kommet med en anbefaling om at folk bør ta på seg munnbind igjen. Hvis man ser på erfaringer fra andre byer kan dette endre seg fort i hovedstaden.
5. november sa kommunedirektør i Trondheim, Morten Wolden, følgende:
- Det er kun 5-10 prosent etterlevelse på bussene. Det er for dårlig, og jeg er skuffet, sa Wolden, fem dager før et påbud ble innført.
Det tok heller ikke lang tid i Bergen før en anbefaling gikk over til et påbud etter at man så manglende etterlevelse i befolkningen. Oslos byrådsleder har også advart allerede om strengere konsekvenser, hvis de høye smittetallene fortsetter å øke.
- Vi er klar over problemstillingen rundt råd og påbud, men håper folk er innstilt på å bruke munnbind der det innføres, hvis det medfører at vi kan leve mer normalt gjennom vinteren, skriver assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en e-post til Nettavisen.
- Folk er vaksinerte og lei
Torsdag ettermiddag tok Nettavisen en tur med t-banen for å se og høre om bruken av munnbind. Nettavisens egen reporter på stedet observerte at rundt ti prosent, pluss/minus av passasjerene brukte munnbind. Ingen ville stille på video, men oppfatningen hos flere var den samme.
- Folk føler ikke behovet lenger, nå som de er vaksinerte. De er lei. Det er ikke et problem å gå med på det, hvis det blir et påbud, men nå har vi allerede gått gjennom flere runder, sier flere.
Les også: Ny dyster rekord: Mer enn dobbelt så ille som tredje smittebølge i Norge
Oppfatningen hos enkelte er også at situasjonen tidligere var annerledes uten vaksine og lavere vaksinedekning. Vi har spurt Nakstad følgende spørsmål om akkurat dette.
- Store deler av befolkningen er fullvaksinerte. Hvorfor skal de bruke munnbind på kollektivtransport, også videre? Er det som en signaleffekt overfor alle andre?
- Litt mer enn en million mennesker i Norge er ikke vaksinert, og en god del smitte spres også blant fullvaksinerte. Derfor har vi rekordhøye smittetall nå som vi lever veldig normalt, men dersom vi styrker smittevernet der risikoen er størst vil det sannsynligvis virke godt, svarer helsetoppen.
Hverdagsrutine
Nakstad forstår at folk er slitne og lei. Han tror imidlertid at munnbindbruken i byer med høyt smittetrykk kan ta seg opp igjen med noen grep.
- Erfaringen fra Norge er at nesten alle bruker det, hvis det først etableres som et tiltak på kollektivreiser. Men vi er selvsagt avhengig at folk oppfatter det som noe de bør legge inn i hverdagsrutinen sin.
Les også: Forsikringsselskapets råd til reiselystne nordmenn: - Vent til pandemien er på retur
- Munnbind ved trengsel på kollektivreiser, i butikker og taxier har vist seg effektivt når smittepresset er høyt, slik som i Oslo og mange andre kommuner akkurat nå. Jo høyere smittepress, jo flere smittetilfeller kan forhindres – ikke minst hvis folk som er smitteførende uten å vite det bruker munnbind, sier han.
Dette har FHI-direktøren sagt tidligere om bruk av munnbind i kollektivtransporten:
Redusering av risiko med en femtedel
Forskere ved University of California i Berkeley har nylig ferdigstilt en omfattende studie, hvor de har analysert smitterisikoen hos hundrevis av personer med påvist covid-19-infeksjon.
«Mens tallrike studier viser at munnbind begrenser mengden virus som spres ut i omgivelsene av smittede individer, har det vært få studier som vurderer den faktiske effektiviteten munnbind bidrar med til å hindre å bli smittet med Sars-CoV-2,» står det å lese i studien.
Les mer her: Ny studie: Så effektivt er munnbind for fullvaksinerte
Ifølge det anerkjente naturvitenskapelige tidsskriftet Nature har bruken av munnbind størst beskyttelse ved eksponering som skjer innendørs, eller ved eksponering som varer i mer enn tre timer.
«Fordelene med munnbindbruk var størst hos uvaksinerte. Blant dem estimerte vi en 56 prosent reduksjon i sjanse for å bli smittet assosiert med munnbindbruk under høyrisikoeksponering (nærkontakt red.anm.). Vi identifiserte også en 22 prosent mindre sjanse for smitte assosiert med munnbindbruk blant vaksinerte,» lyder studien.
Det ble imidlertid presisert at munnbindbruk har en lavere fordel, hvis man har en fysisk og direkte kontakt med en person som allerede er koronasmittet.