MARMORSALEN, OSLO (Nettavisen): - Denne uken er det ett år og seks måneder siden landet stengte ned etter den første smittebølgen. Norge er kanskje på vei ut av den fjerde smittebølgen, sa assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

Les også: Opptil 400.000 personer har takket nei til koronavaksine i Norge

- Hovedmålet for høsten og vinteren er at det ikke skal bli flere covid-19 pasienter enn at helsetjenester kan leveres på en normal måte, sa Nakstad og understreket at årets influensasesong kan bli utfordrende. Januar og februar er vanligvis tøffe måneder for sykehusene.

- Nå når vi går inn i denne perioden er det fortsatt veldig viktig at man holder seg hjemme med forkjølelse- eller influensasymptomer, understreket Nakstad.

Inge dato for full gjenåpning

- Smittetallene kryper nedover og vaksinetallene kryper oppover. Vi nærmer oss ambisjonen om å ha vaksinert 90 prosent av den voksne befolkningen. Vi nærmer oss tidspunktet for når vi kan vende tilbake til normal hverdag, sa helseminister Bent Høie (H) på pressekonferansen.

De som hadde håpet på en fastsatt dato, ble likevel skuffet:

- Jeg kommer ikke til å varsle når dette skjer, sa han.

- Hva er det som hindrer dere i åpne opp nå? var et av spørsmålene Høie fikk på pressekonferansen.

- Vaksinasjonsdekningen betyr nå aller mest, og så er det belastningen på sykehusene, svarte helseministeren.

Folkehelseinstituttet sier de regner med å se en nedgang i antallet koronainnleggelser i neste uke eller uken etter.

Nedjustert TISK fra 27. september

TV 2 meldte rett før pressekonferansen at myndighetene har satt datoen 27. september som dato for full gjenåpning, men Høie avviste disse meldingene.

27. september er imidlertid datoen for nedjustert TISK i kommunene, bekreftet Høie og Nakstad.

- Etterhvert som flere og flere blir vaksinert er det færre og færre som må testes. Med justert TISK vil smittekarantene kun gjelde for husstandsmedlemmer og nære kontakter. Fra 27. september vil man med karantene kunne komme ut av karantene hvis man tester seg jevnlig, daglig med selvtest eller annenhver dag med PCR-test, sa Nakstad.

Åtte av ni voksne fullvaksinert

Helseministeren oppfordret kommunene til å gjøre ferdig koronavaksinering innen uke 40.

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sa på pressekonferansen at litt mer enn åtte av ti voksne nå er fullvaksinert og at det jobbes for fullt i kommunene for å få denne andelen opp.

- Vi ser at antall nye smittede går ned. Det er positivt. Vi har et svakt økende antall sykehusinleggelser. Vi følger nøye med på disse tallene, sa Vold.

- Vi ser at det særlig er yngre voksne som ikke har tatt vaksinedose nummer to nå. Jeg vil oppfordre dere om å gjøre det, sa Vold.

Nordmenn i risikogrupper får nå tilbud om en tredje vaksinedose, men en tredje vaksinedose til den øvrige befolkningen er foreløpig ikke godkjent i EU og FHI har ikke kommet med noen slik anbefaling.

Saken oppdateres.

- Danse tett

10. august sa Høie til NRK at vaksinasjonstakten tilsa at livet i stor grad vil vende tilbake til det «normale» i slutten av september:

- Da kan man danse tett og gå på «one night stands» igjen, og alt det som myndighetene har rådet folk til å ikke gjøre og hatt forskrifter og regulert, uttalte Høie for drøye fem uker siden.

Torsdag avviste Helse- og omsorgsdepartementet overfor NTB at det blir varslet full gjenåpning fredag. Samtidig er alle landets kommuner invitert til møte med helsemyndighetene klokka 09.30 fredag, skriver VG.

Til Dagbladet sier kommunedirektør i Trondheim, Morten Wolden, som var på møte, at en ny TISK-strategi var et sentralt tema.

- Jeg kan ikke gå i detalj, men kan si at møtet dreide seg om at den nye TISK-strategien nå skal iverksettes for fullt, og likedan hvilken beredskap man forventer at kommunene skal ha framover til både testing og vaksinering, og hva man skal vektlegge. Det er jo fortsatt slik at man ser for seg at det blir nødvendig å iverksette lokale tiltak for å ta ned smitte og at dette i stor grad kommer til å skje lokalt, sier Wolden til avisen.

I Danmark var det full gjenåpning 10. september, mens Sverige har satt 29. september som dato for fjerning av de siste smittevernrestriksjonene.

Stoltenberg: - Trengs mer vaksinering

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier til NRK at Norge ikke er helt ved veis ende ennå:

- Det trengs mer vaksinering framover før vi kan komme dit Danmark er nå, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg til NRK.

Per 16. september har 81,7 prosent av Norges befolkning over 18 år fått 2. dose med koronavaksine. 90,2 prosent har fått minst én dose.

FHIs ukerapport kom onsdag og viser at antallet sykehusinnleggelser øker, men antallet er fortsatt på et lavt nivå sammenlignet med hva det har vært. Antall dødsfall øker også, og det er foreløpig meldt om 13 dødsfall i uke 36, etter en periode på fire måneder med 7 eller færre dødsfall per uke.

Kulturprofiler reagerer

Flere av landets største kulturarrangører krever i et brev at regjeringen umiddelbart må sette en dato for gjenåpning av kulturlivet, melder NTB.

Mange kulturprofiler har reagert sterkt på bilder av lite avstand, ingen munnbind og klemming fra partienes valgvaker på mandag.

- Valgvakene var sjokkerende. Ut ifra tv-bildene var pandemien over. Vi har i 18 måneder jobbet med smittevernplaner, blitt immune mot Anti-Bac, forsøkt å tyde smittevernoverlegene, Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og skjønne hva man egentlig mente med alle pålegg, fargekoder og trinn – som ble endret hele tiden, uten varsel, sier direktør Jørgen Roll ved Oslo Konserthus til VG.

Sverige: To doser fra 12 år

Folkhälsomyndigheten i Sverige varslet torsdag at de nå anbefaler vaksinasjon for alle - fra tolv års alder, med to doser. Det betyr at også barn mellom 12 og 15 år kan få beskyttelse mot covid-19-sykdom.

Barn løper en betydelig mindre risiko for å bli rammet av alvorlig covid-19-sykdom, men i flere land er også barn rammet av alvorlig sykdom har krevd sykehusinnleggelse. Særlig gjelder dette tilstandenn som kalles MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children), som i Sverige har rammet drøyt 250 barn over 18 år.