Assisterende helsedirektør Nakstad har sett kritikken mot gjenåpningen som fremmes av smittevernprofessorer overfor NTB. Helsemyndighetene har vært klare på at gjenåpningen vil kunne føre til mer smitte.
Les også: Regjeringens budskap til dem med gjenåpningsangst
– Et viktig premiss for den nasjonale gjenåpningen er at man fortsatt holder igjen lokalt der det er høyt smittepress, sier Nakstad til NTB.
– Det er sannsynlig at smitten vil øke i kommuner som eventuelt velger å gå for raskt fram med gjenåpningen tross høye smittetall, sier han.
Les også: Professor: Gjenåpningen er ikke forsvarlig – fare for fjerde smittebølge
Kampen om R-tallet
Nakstad sier smitteøkningen vil komme fordi økt kontakt mellom mennesker får R-tallet, hvor mange en smittet smitter videre, til å øke. Vaksineringen vil ikke trekke R-tallet så mye ned før flere er vaksinert inn mot fellesferien, sier Nakstad.
– Dersom smitten i mellomtiden øker mye blant uvaksinerte personer mellom 30 og 60 år, vil vi kunne få flere innleggelser og økt press på helsetjenesten enkelte steder i landet. Dette er noe lokale politikere er godt kjent med og som vi håper de tar med seg i sine vurderinger, sier han.
Nakstad sier det er viktig å beholde kontrollen over smitten, selv i en gjenåpning, fram til alle voksne har fått tilbud om en vaksinedose.
Les også: Smitteutbrudd ved flere videregående skoler i Vestfold: - Uoversiktlig
Flere kan bli syke og få langplager
Hvis ikke kan gjenåpningen føre til at noen kan bli alvorlig syke like før de skulle ha blitt vaksinert.
– Det er fordi smitten som regel øker eksponentielt, altså mer og mer, når den først begynner å stige. Da kan vi fort få flere innleggelser og flere unge mennesker med langtidsplager (long-covid) i en fase av pandemien da det bare gjenstår noen uker før de samme personene vil ha fått tilbud om vaksine, sier Nakstad.
Han viser til at tall fra Danmark viser at tall på innlagte ikke stiger mye, selv med smitteøkning nå.
– Usikkerheten i begge land er likevel knyttet til hvor mye mer smittespredning vi faktisk får når samfunnet åpner mer opp. Folks etterlevelse av de lokale smittevernrådene vil nok bli veldig viktig for at vi skal beholde kontrollen de neste ukene, sier helsetoppen.
Les også: Åpner skjenking, restauranter og treningssentrene i Oslo
Gjenåpningen i uke 21
Dette er de viktigste elementene i gjenåpningen av Norge og Oslo som vil skje denne uken:
Dette innføres nasjonalt torsdag 27. mai:
* Åpner for grønt nivå i barnehager og skoler:
Fra 27. mai kan kommunene selv bestemme hvilket tiltaksnivå som skal gjelde i skoler og barnehager, ut fra smittesituasjonen lokalt.
* Fritidsaktiviteter
Anbefalt gruppestørrelse ved organisert trening i breddeidrett og kultur- og fritidsaktiviteter økes for voksne over 20 år: Fra 10 til 20 personer inne, og fra 20 til 30 personer ute.
* Arrangementer
Det kan være inntil 100 personer på innendørs arrangementer som samler deltakere under 20 år som tilhører samme kommune.
På offentlige innendørs arrangementer økes antall personer som kan være til stede uten bruk av faste, tilviste sitteplasser, fra 10 til 50 personer.
På private sammenkomster som ikke skjer i private hjem, hager og hytter, økes antallet innendørs fra 10 til 20 personer og utendørs fra 20 til 30. Dette gjelder for eksempel feiringer i leid lokale eller på offentlig sted.
I private hjem øker antall personer man anbefales å kunne ha på besøk, fra fem til ti, så lenge man kan holde 1 meters avstand.
Ved besøk hjemme regnes ikke beskyttede med i anbefalingen om hvor mange man maksimalt bør være. Det må fortsatt være mulig å holde avstand mellom dem som ikke er beskyttet.
Varemesser og midlertidige markeder skal nå reguleres som kjøpesentre og ikke som arrangementer.
* Reiser:
For personer som er beskyttet som bor i en kommune med strenge tiltak og reiser til en kommune med mindre strenge tiltak, gjelder ikke anbefalingen om å følge regler og anbefalinger i hjemkommunen. (Gjelder fra 21. mai).
* Skjenking
Innslipps- og skjenkestopp utvides til klokken 24, og kravet om matservering ved skjenking bortfaller. Fremdeles vil det bli stilt krav om bordplassering og én meters avstand.
* Testing
Regjeringen åpner for mer bruk av massetesting i områder hvor gjenåpningen øker risikoen for mer smitte, særlig der hvor det har vært strenge tiltak lenge.
Testkriteriene endres slik at kommunene kan teste personer uten mistanke om sykdom. Kommunene får muligheten til å prioritere ledig testkapasitet til disse nye formålene.
* Toppidrett
På trinn 2 åpnes det for treningskamper i PostNord-ligaen i fotball og i øvrige serier i toppidretten det hittil ikke er åpnet for. Regjeringen vil åpne for seriekamper i de samme seriene tre uker etter 27. mai, såfremt erfaringene fra treningskampene og smittesituasjonen tilsier det.
Dette innføres i Oslo onsdag 26. mai:
* Kafeer, skjenkesteder og restauranter kan åpne igjen, og det åpnes for skjenking til klokken 22. Fra 27. mai er det ikke lenger krav om matservering ved skjenking.
* Treningssentre og svømmehaller åpner, men strenge begrensninger på antall, strenge krav til avstand, og forbud mot gruppetrening.
* Det åpnes for innendørs trening og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år på grupper inntil 20 personer.
* Kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder kan åpnes for inntil 20 personer om gangen på faste tilviste plasser.
* Museer og gallerier kan åpne med samme antallsbegrensninger som gjelder for butikker og lignende.
* Arrangement innendørs for opptil 20 personer når det er faste tilviste plasser. Dette inkluderer også gudstjenester, bønnesamlinger, vielser, dåp og lignende ritualer.
* Utendørs åpnes det for arrangement for inntil 50 personer med faste tilviste plasser eller for 30 personer hvis det ikke er faste plasser.
* Fritidsklubber åpner for inntil 20 personer om gangen.
(Kilde: Regjeringen og Oslo kommune.)
– Reell fare for mutanter
Smittevernprofessorene som slår alarm om gjenåpningen peker særlig på at det ved høy smitte vil bli flere mutasjoner, og en fare for at en av variantene er slik at vaksinene ikke virker mot dem.
– Dette er absolutt noe vi har vurdert og det er den viktigste årsaken til at vi fortsatt har streng grensekontroll med testing, sier Nakstad.
– Mutasjonsrisikoen er også en av de viktigste årsakene til at smittetallene bør være lavest mulig i alle land mens vaksineringen gjennomføres. Det er en reell risiko for at vi kan havne bakpå og få nye mutasjoner i omløp som vaksinene ikke virker like godt mot, sier den assisterende helsedirektøren.
(©NTB)
Les også: Åpner skjenking, restauranter og treningssentrene i Oslo
