Munnbindkrav, skjenkestopp, obligatorisk testing ved grensen, gult nivå i skoler og barnehager og rødt nivå i videregående skoler. Nå har tiltakene fått virke i en drøy måned. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier de har hatt en veldig god effekt på smittesituasjonen:

- Vi har hatt en mye langsommere stigning av omikron sammenlignet med andre land. Og vi har ikke hatt noen økning i sykehusinnleggelser, heller faktisk en nedgang, noe som er veldig gledelig, sier Nakstad ifølge NTB.

Les også: Disse må i karantene - eller isolasjon - nå

Les også: Ut mot helsetoppenes bruk av koronatall

Gir råd til regjeringen

Tiltakene løper til og med fredag denne uka og blir nå vurdert på nytt:

- Vi har sett på veldig mange av de tiltakene som er blitt iverksatt og også totalsituasjonen – ikke minst hvordan det nå fungerer ute i kommunehelsetjenesten og i sykehusene. Det danner grunnlaget for de rådene vi gir, og så skal jo regjeringen vekte dette mot andre samfunnssektorer enn helsesektoren, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NRK tirsdag morgen.

Dette er nasjonale råd og regler som gjelder nå (regjeringen.no)

6540 nye smittetilfeller

Det siste døgnet er det registrert 6540 koronasmittede i Norge. I Oslo alene er det registrert nesten 3300 nye smittede, det klart høyeste tallet så langt.

Det nasjonale tallet er 1307 flere enn samme dag i forrige uke. De siste sju dagene er det i snitt registrert 6622 koronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 3780, så trenden er stigende.

I alt har 450.908 personer nå testet positivt for korona i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet. 6. januar 2022 ble det registrert 8.385 smittede i Norge, som er høyeste døgntall hittil.

Les også: Ingen friske og fullvaksinerte på respirator i Helse vest de siste månedene

- Kunstig høye Oslo-tall

For Oslo er det siste døgnets tall det klart høyeste så langt under pandemien. Tallene for mandag, som kommunen publiserte på sine nettsider natt til tirsdag, viser at det er registrert 3296 nye koronasmittede i hovedstaden.

Det er 2251 flere enn samme dag forrige uke og 2402 flere enn søndag.

Tallene er kunstig høye, skriver Oslo kommune på sine nettsider tirsdag.

- På grunn av en forsinkelse i prøvesvar opplever vi i dag kunstig høye smittetall i Oslo. Prøvesvar som skulle vært fordelt over flere dager har blitt registrert på samme dato.

270 innlagt

Mandag var 270 koronapasienter innlagt på sykehus her i landet. Det var 13 flere enn dagen før.

92 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 63 respiratorbehandling. Det er fire færre på intensiv og tre færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

Til sammen er 1.350 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall.

Les også: FHI: Koronasmittede opplever senplager etter sykdom