RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix)

Namsfogd: Politiet kan fjerne romfolk-leir

Slipper å gå til retten hver gang en sak oppstår.

Namsfogden i Oslo, Alexander Dey mener Statsbygg ikke trenger en rettslig prosess hver gang de vil fjerne romfolk-leire fra sin tomt ved Sognsvann i Oslo.

– Jeg mener at politiet til en viss grad kan gripe inn direkte. Sett at noen kom hjem til deg og slo seg ned i hagen din, da ville du kunne ha ringt politiet. Det skal ikke være slik at du alltid må gjennom en tung prosess hvor domstolen skal kverne på saken først, sier Dey til NTB.

Prøver på nytt

Informasjonsansvarlig Mette Nordhus i Statsbygg forteller at de henvendte seg til politiet for å få hjelp til å fjerne romleiren ved Sognsvann i fjor.

– Da fikk vi beskjed om at politiet vurderte saken slik at de ville ha en kjennelse. Vi har ikke henvendt oss til politiet angående fjerning av årets leir, sier Nordhus.

I slutten av juni fikk romfolket medhold, da Statsbygg ba tingretten om en midlertidig forføyning for å få fjernet teltleiren. Fredag forrige uke sendte de inn en begjæring om utkastelse, en såkalt «vanlig fravikelsessak», til byfogden.

Samme framgangsmåte gjorde at Statsbygg fikk fjernet teltleiren som lå på samme tomt i fjor.

– I fjor tok prosessen med utkastelse 3,5 måneder. Nå håper vi at det ikke tar så lang tid, sier Nordhus.

Politiet i Oslo ønsker ikke å kommentere saken overfor NTB.

Tar mange uker

Dommer Hilde Kollbær Strømme i Oslo byfogdembete bekrefter at de har mottatt begjæringen fra Statsbygg.

Normalt får saksøkte i vanlige fravikelsessaker to uker til å komme med bemerkninger. Deretter vil byfogdembetet vurdere om det blir avholdt et rettsmøte eller om saken kan behandles ut fra skriftlig materiale.

– Vi må regne med minimum én måneds behandlingstid, sier Kollbær Strømmen.

Om Statsbygg får medhold, vil det også gå med ytterligere uker på at den andre parten skal varsles og ha mulighet til å rydde bort eiendelene sine.

Bekymret for forurensning

Statsbygg er bekymret for at teltleiren forurenser nærmiljøet med søppel og avføring.

Oslo kommune var på befaring i området 10. oktober 2012. Smittevernlegen i Oslo mente da at drenering av overflatevann fra leirene kunne forurense badevannet i Sognsvanns sørvestlige hjørne.

Statsbygg er ikke oppdatert på dagens situasjon i leiren, men sier at de ikke har grunn til å tro at situasjonen er bedret.

I slutten av mai ryddet Oslo kommune en annen teltleir som ligger på kommunal grunn like ved Statsbyggs tomt. (©NTB)

Les også: Statsbygg kaster ut romfolkene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere